Petković: Teški razgovori, borili smo se argumentima

Šef srpske delegacije Petar Petković je nakon sastanka eskpertskih delegacija Beograda i Prištine rekao da razgovori nisu bili laki i da je naša delegacija insistirala na tome da se ispuni sve što je dogovreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština.

“Iza nas je tri i po sata veoma teških razgovora, to samo govori u kakvoj poziciji se danas država Srbija nalazi, ali verujte, naš tim se borio habro i odlučno i najbitnije argumentovano. Mi dobro razumemo situaciju u kojoj se nalazimo i zato težimo kompromisnom rešenju”, rekao je Petković posle nove runde dijaloga na tehničkom nivou.

Naveo je da razgovori nisu bili nimalo laki i da je na momente bilo čak i vređanja sa albanske strane.

“Mi smo odgovarali na sve što je trebalo da odgovorimo, vrlo argumentovano, snažno i sa činjenicama. Ni na jedno pitanje nismo ostali dužni da ne odgovorimo drugoj strani”, naveo je Petković dodajući da je naša prezentacija trajala gotovo dva sata i da je srpska strana govorila pre svega o formiranju ZSO s obzirom na to da juče navršen 3.000. dan kako je potpisan Briselski sporazum i kako ZSO nije formirana, a to je pre svega odgovornost Prištine.

“Govorili smo i o pitanju energetike, o incidentima na KiM, o pravosuđu”, rekao je Petković.

Naveo je da je srpska strana pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi s tim, jer je to civilizacijsko pitanje koje mora da bude rešeno.

“Kada reč o formiranju ZSO, mi smo jasno rekli da je to uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje, da to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KiM, jer brojni incidenti, napadi na našu imovinu, na imovinu SPC samo potvrđuju koliko je neophodno formiranje ZSO”, istakao je Petković.

Rekao je i da je prištinska strana u trenutku kada je počelo da se govori o sporazumima koji treba da budu sprovedeni, rukovodila samo tehničkim pitanjima.

Petković se zahvalio Miroslavu Lajčaku i njegovom timu, koji je bio konstruktivan, i ponovio  da ugovori moraju da se poštuju i da se ispuni sve što je dogovoreno. 

Zajedničkom trilateralnom sastanku sa Miroslavom Lajčekom prethodili su pojedinačni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU.

Na agendi današnjih ekspertskih razgovara nalaze se pitanja formiranja ZSO, slobode kretanja, sudbina nestalih i energetika.

EU kao glavni posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine naglašava da je sastanak eksperata pripremni sastanak za novu rundu razgovora na viskom političkom nivou između predsednik Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenik kosovskih institucija Aljbina Kurtija.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još