• Početna>
  • Vesti>

Dendijas: Stav o statusu Kosova je nepromenjen, podržavamo dijalog Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas govorio je danas o mogućnosti priznanja Kosova od strane Grčke, u intervjuu listu “Ril Njuz”, prenosi Reporteri .

Šef grčke diplomatije komentarisao je tri “vruća” pitanja, odnose Grčke sa Turskom, sprovođenje Prespanskog sporazuma i pitanje Kipra i Kosova.

Vezano za novu proširenu ulogu kosovskog diplomatskog predstavništva u Atini i dve posete Prištini u roku od nekoliko meseci Dendijasu je postavljeno pitanje da li Grčka planira da prizna Kosovo i da li je taj akt protiv međunarodnog prava.

“Integracija Zapadnog Balkana u EU je prioritetno pitanje, jer stabilnost u regionu direktno utiče na bezbednost naše zemlje. Mi nismo za stvaranje ’crne rupe’ na našem severu. Iako se naš stav o kosovskom statusu nije promenio, mi zadržavamo konstruktivan stav i podržavamo dijalog između Prištine i Beograda. Što se tiče zakonitosti mogućeg priznanja, Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 2010. godine da proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer nije proizvod upotrebe ilegalnog nasilja koje je osudio Savet bezbednosti, jer je to bilo proglašenje pseudo-države (koja se naziva turskom pseudo-državom na Kipru) 1983. Raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, osnovane su mnoge nove države, od kojih nijedna nije rezultat spoljnih napada”, odgovorio je Dendijas.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri

Comments

Pročitaj još