• Početna>
  • Vesti>

Gračanica onlajn: Kolege iz Đakovice nas predstavile jezikom mržnje

Portal Gračanica onlajn objavio je da je prilikom snimanja priloga o jedinoj Srpkinji povratnici u Đakovicu, Dragici Gašić, ekipe tog portala, beogradske TV Prva i Juronjuz Srbija na neprofesionalan i nekolegijalan način snimila lokalna televizija iz Đakovice.

Gračanica onlajn navodi da su, osim što su snimani bez znanja, u tekstu priloga okarakterisani kao politički predstavnici, čime su, kako ističu, “iscrtane mete na čelima i novinara i snimatelja koji su samo radili svoj posao”.

Portal zahteva od udruženja novinara, ali i ostalih nadležnih organa da hitno reaguju.

“S koleginicama i kolegom iz lokalne televizije smo razgovarali, predstavili se, misleći da razgovaramo zaista sa kolegama, ali smo se očigledno prevarili, jer smo doživeli da sebe vidimo u njihovom TV prilogu, koji su postavili i na društvene mreže, a u kome smo predstavljeni jezikom mržnje. Posle ovog priloga, mislimo da nam je bezbednost ugrožena”, ističe Gračanica onlajn.

Taj portal je pozvao sve novinare da rade svoj posao profesionalno, da ne koriste jezik mržnje i da ne ugrožavaju nikoga, posebno ne svoje kolege sa kojima su na istom zadatku, da javnosti prenesu istinu i ništa drugo.

Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovicu, izložena je stalnim pretnjama Albanaca, a nevladine organizacije u tom gradu podnele su čak peticiju sa zahtevom da se ona iseli.

UNS: Neprofesionalno izveštavanje, radi se o osetljivoj temi

Udruženje novinara Srbije i UNS na Kosovu protestuju zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri i ističu da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici srpskih redakcija.

Podsećaju da se radi o posebno osetljivoj temi i terenu, i da i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti građana i novinara.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još