• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Biće značajnog povećanja plata i penzija, stižemo evropske standarde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ovoj godini biti značajnog povećanja plata i penzija i naglasio da Srbija polako stiže evropske standarde po tom pitanju. Ističe da je minus u državnoj kasi jasno manji od planiranog.

Alksandar Vučić je, prilikom obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule “Beograd”, upitan da li će biti povećanje plata i penzija ove godine, rekao da je sinoć dobio konačne rezultate za prvih šest meseci, prema kojem je minus u državnoj kasi jasno manji od planiranog.

Plan je bio da minus bude 198 milijardi i to je nešto što je skupština odobrila, a prihvatio i MMF. Naš minus je tri puta manji, on je 75 milijardi. To je više od milijardu evra bolji rezuzltat od planiranog”, objasnio je presednik.

Vučić je itakao da je to postignuto na osnovu boljih prihoda, za nekih 300 miliona evra, zbog čega je jutros sa saradnicima popio čašicu rakije.

Istovremeno je izrazio nezadovoljstvo jer se nije dovoljno para trošilo na projekte.

“Molio sam ministre još u aprilu da troše pare na projekte. Ovo pokazuje da nisu spremili dovoljno dobre projekte. Trebalo je da potrošimo više para. Kada potrošimo podstičemo stopu rasta”, naglasio je Vučić.

Zamolio je ministre da ubrzaju svoj rad, i da pre nego što odu na odmor, provere stanje projekata i počnu da troše pare.

Kada je reč o stopi deficita, istakao je da će ona biti mnogo manja od očekivane.

“Svi podaci nam govore da stopa javnog duga neće biti preko 60 odsto, što je ogromna vest, imajući u vidu kolika je u drugim zemljama Evrope i EU”, istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da je to važno za narod jer ako se stvari ovako nastave, kako kaže, građani mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija.

“Kada pređemo prosečnu platu od 600 evra ljudi će videti da je ostariv cilj da do 2025. prosečna plata bude 900 evra, što znači da će u Beogardu početkom iduće godine biti već 770 evra”, rekao je Vučić.

Rekao je da će Srbija prestići jednu zemlju EU po primanjima i iduće godine još jednu, pa zatim i druge države.

“Polako stižemo evropske standarde po pitanju plata i penzija”, zaključio je Vučić.

“Interesi promenjeni kada je Izreal priznao nezavisnost Kosova”

Na pitanje novinara da li će i kada biti preseljena ambasada Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, pošto za to danas ističe rok predviđen Vašingtonskim sporazumom, Vučić je rekao da je Izrael u međuvremenu priznao nezavisnost Kosova i da će postupiti u skladu sa interesima Srbije, koji su promenjeni od trenutka priznanja Kosova od strane Izraela.

“Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama”, rekao je Vučić.

Kaže da je Izrael u međuvremu priznao Kosovo, kao i da Srbija razgovaramo o tome i sa Amerikancima.

“I nemojte da se sekirate za poziciju Srbje. Mi ćemo u skladu i sa međuanronom javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete – mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi ajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto”, rekao je Vučić.

Predsednik ističe da tu logiku ne prihvata, pošto je predsednik suverene i nezavisne Srbije i da je njegov posao da štiitim interese Srbije i srpskog naroda.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još