• Početna>
  • Vesti>

Nastavlja se pad broja novozaraženih, sve više vakcinisanih, “sputnjik” sa Torlaka uskoro na punktovima

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 713.417 slučajeva koronavirusa. Borbu sa kovidom izgubilo je ukupno 6.900‬ građana. Na bolničkom lečenju trenutno je 557 pacijenata, a na respiratoru 29, podaci su sa sajta covid19.rs.

Virus je usporio, lepo vreme je izmamilo veliki broj ljudi napolje, ali je oprez i dalje neophodan kao i poštovanje epidemioloških mera kako se ne bi ponovile slike iz decembra i marta ove godine, rekla je za RTS direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević.

Do sada je vakcinisano 15,24 odsto mladih od 18 do 30 godina. Taj procenat polako se povećava. Najviše ih je vakcinisano u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, a najmanje u Tutinu.

Zorica Čanadanović iz Egzita kaže da kampanja vakcinacije mladih dobro teče i da je odziv veliki, kao i da se poslednjih dana mladi sve više odlučuju da prime vakcinu.

Ističe da je kampanja usmerena na celu Srbiju, budući da su se svi vodeći festivali iz zemlje ujedinili.

“Mi se obraćamo zapravo ljudima koji dolaze na naše događaje i koji nama veruju, mi im kroz naše kanale komunikacije objašnjavamo koliko je važno da se vakcinišu i da brinu o sebi i svojim bližnjima, kao i da je to neki izlaz iz cele ove situacije”, kaže Čanadanovićeva.

“Cela ta pozitivna priča, bez poruka straha, motiviše mlade i ta vizija da će se jednog dana, a to će biti uskoro, vratiti normalnom životu, da će moći slobodno da se druže, da posećuju koncerte, festivale, žurke daje nadu i njima, a i nama, da će sve ovo uskoro biti završeno”, dodaje Čanadanovićeva.

O održavanju festivala razgovaraće se na Kriznom štabu, a Čanadanovićeva kaže da su Ujedinjeni festivali Srbije predložili Kriznom štabu bezbednosni protokol koji se zasniva na istraživanjima koja su organizovana širom Evrope.

“Kroz taj protokol pokazalo da festivali, ako se prate ograničenja i uslovi oko ulaska,  biće jedno od najbezbednijih mesta, bezbedniji čak od tržnih centara i gradskog prevoza”, ističe Čanadanovićeva.

Kaže da ti protokoli podrazumevaju da će ulaz na festivale biti moguć samo onima koji su vakcinisani, onima koji su preležali kovid i imaju potvrdu da imaju antitela, onima koji imaju negativan pi-si-ar test ili negativan antigenski test.

Poslednji presek od petka pokazao je da je u Srbiji za 24 sata koronavirus potvrđen kod još 210 osoba, a od posledica kovida preminulo je 10 osoba.

U bolnicama je sve manje pacijenata, trenutno 557 njih, od kojih je 29 u najtežem stanju, na respiratorima.

Bogatić je još jedna opština koja je, zbog pobošljanja epidemijske situacije, ukinula vanrednu situaciju, proglašenu u novembru prošle godine.

Smanjenju broja zaraženih doprinela je i vakcinacija. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, protiv koronavirusa potpuno imunizovano 2.168.198 osoba.

Do sada je dato ukupno 4.764.287 doza vakcina protiv koronavirusa, a ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih kojih su primili obe doze je 2.596.089.

Građani Srbije mogu da biraju između četiri vakcine – “Fajzer-Bionteka”, “Astra-Zeneke”, “Sinofarma” i “sputnjik V”, čija je proizvodnja sinoć počela na Institutu “Torlak”.

“Sputnjik”, proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana, a možda i ranije.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još