• Početna>
  • Vesti>

Broj obolelih i dalje izuzetno visok, Krizni štab sutra predlaže nove mere

Foto: Pixabay

U bolnicama u Srbiji na lečenju je 8.489 zaraženih koronavirusom, gotovo 2.000 više nego pre dve nedelje. U najtežem stanju je više od 319 pacijenata. Od početa epidemije preminulo je 2.116 osoba.

Ukoliko se ova situacija sa koronavirusom dugo produži moguće je očekivati izvesne obrazovne zastoje, ali i zastoje u nekom emocionalnom razvoju i u razvoju socijalnih veština, navodi za RTS Jelena Kostić, psihijatar.

“Škola nije samo mesto koje nudi obrazovne sadržaje već je i jedan poligon za razvoj socijalnih veština, emocionalnih veština, za formiranje jednog identiteta u interekciji”, objašnjava Kostićeva.

Dodaje da situacija sa pandemijom u najvećoj meri pogađa decu jer su mogući izvesni obrazovni zastoji. 

Prema poslednjem preseku, od testiranih 22.316 uzoraka, pozitivnih na koronavirus je 7.804.

U vrhu liste po broju obolelih i dalje su, uz Beograd, i Novi Sad, Kragujevac, Niš, Kraljevo, Pančevo, Valjevo.

Za 24 sata preminula su 54 pacijenta, pa se ukupan broj osoba koje su izgubile bitku sa kovidom-19 popeo na 2.116. 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da “korona” brojevi ne padaju, ali da zdravstvenu negu i zaštitu uspevamo da držimo pod kontrolom, koliko je to moguće.

Lekari iz crvene zone ukazuju na napredvidivost kovida-19 koji može da se ozbiljno zakomplikuje u vidu arterijske tromboze koja ugrožava život obolelih. 

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za petak, a jedna od mera koje se razmatraju za suzbijanje koronavirusa je uvođenje obaveznog pi-si-ar testa za one koji dolaze u Srbiju uoči predstojećih praznika, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još