• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Priština želi da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština

Priština u potpunosti želi da izbegne ono što je suština prvog briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, navodi Milovan Drecun, narodni poslanik. Ocenjuje da ona takvim ponašanjem pokazuje da je nepouzdan sagovornik, da je strana kojoj se ne može verovati i u čije ponašanje uvek treba da se sumnja.

Milovan Drecun je gostujući u emisiji “U središtu pažnje” Prvog programa Radio Beograda naveo da Priština nema iskrenu volju da se postignu rešenja za najteže probleme.

“Priština u potpunosti želi da izbegne ono što je suština prvog briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, bez obzira što takvim ponašanjem pokazuje da je nepouzdan sagovornik, da je strana kojoj se ne može verovati i u čije ponašanje uvek treba da se sumnja”, navodi Drecun.

Dodaje da je prištinska delegacija došla da razgovara eventualno o nekim ekonomskim temama, ali da se tu, kako kaže, ništa značajno ne uradi.

“Tako stvaraju utisak da jedno treba da se razgovara i postigne rešenje u međusobnom priznanju, kako oni kažu, tj. da Srbija prizna Kosovo. Time žele da izvrše pritisak i na međunarodnu zajednicu i na Evropsku uniju”, rekao je Drecun gostujući u emisiji “U središtu pažnje” Prvog programa Radio Beograda.

Upitan da li će EU izvršiti jači pritisak na Prištinu da primeni sporazum iz 2013. o Zajednici srpskih opština, Drecun kaže da možemo samo da se nadamo.

“Već sedam godinama od evropskih zvaničnika slušamo te priče, pa ni korak nismo bliži, već sto koraka dalji od formiranja ZSO. EU mora da pređe sa praznih priča i floskula i da natera Prištinu da to uradi”, ističe Drecun.

Dodaje da je EU odgovorna za to, jer je, kako kaže, pod njenim pokroviteljstvom postignut taj prvi sporazum u Briselu.

“Ponašanje EU, po meni, posebno Miroslava Lajčaka, je takvo da ono ohrabruje Prištinu da izbegava temu ZSO. Samo ga treba podsetiti da je dogovoreno da se ide na dva paralelna koloseka. Jedno je ono što je dogovoreno prvim sporazumom, a nije realizovano, a to se posebno odnosi na ZSO, a drugo je da se otvaraju teme kao što su ekonomija, povretak raseljenih i nestala lica”, navodi Drecun.

Prljava igra i opomena svedocima
Povodom dokumenata koja “cure” iz Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, Milovan Drecun kaže da nemamo dovoljno elemenata da bismo znali šta tačno stoji iza toga i ocenjuje da je u pitanju prljava igra.

“Prvo, taj čovek, koji donosi ta dokumenta, takozvani ‘munja’, toliko brzo trči da su ga ovi iz Udruženja veterana jurili i nisu mogli da ga uhvate. Onda su oni to prijavili Specijalizovanom tužilaštvu i kao nešto nisu baš gledali. Videli su izjave svedoka ali su svedoci označeni brojevima. Onaj ko je uspeo da pokupi kompletnu dokumentaciju, ako su zaista u tim kutijama dokumenta iz Specijalizovanog tužilaštva, on je sigurno mogao da vidi da identitet tih svedoka, iako se na papirima vode pod brojem”, navodi Drecun.

Ocenjuje da se radi o pokušaju da se kompromituje rad Tužilaštva zbog saradnje sa nadležnim institucijama Republike Srbije.

“Sa jedne strane imate pokušaj da se kompromituje rad Tužilaštva zbog saradnje sa nadležnim institucijama Republike Srbije, jer je to navodno Beograd falsifikovao dokumentaciju. Sa druge strane je to opomena svedocima da znaju njihov identitet, ili da mogu da ga saznaju, pa da povedu računa o tome šta će govoriti”, objašnjava Drecun.

Dodaje da se potencijalnim svedocima šalje poruka da povedu računa o onome šta će reći, ukoliko budu pozvani od strane suda.

“Ako se ima u vidu da je ponovo sada na dnevnom redu u skupštini u Prištini bio pokušaj usvajanja Zakona o zaštiti vrednosti OVK onda je to već ukomponovana priča gde se iz dva različita izvora šalje poruka potencijalnim svedocima da ni u snu ne smeju da odaju tajne o zločinima koja je počinila teroristička OVK”, zaključuje Drecun.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još