• Početna>
  • Vesti>

O otvaranju prelaza posle 1. juna, nakon analize mera treće faze

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom korona virusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je sinoć za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.

„Odluka o otvaranju granica biće doneta nakon što bude započeta primena treće faze ublažavanja mera i posle analize njenog delovanja, što će se dogoditi nakon prvog juna“, rekao je Krueziu.

Krueziu, međutim, nije mogao da precizira kada bi ovakva odluka mogla biti doneta, s obzirom na to da se ne zna kada će biti sprovedena analiza primenjenih mera u trećoj fazi.

„Ne možemo danas da predvidimo kada će do toga doći, zato što još uvek nije otpočela treća faza“, dodao jeon.

Krueziu podseća, da je urađena epidemiološka analiza “faze dva”, čija je primena započeta 18. maja, te ne isključuje mogućnost ponavljanja istog obrazca za treću fazu, tj. da se analiza sprovede sedam dana nakon njene primene.

Potvrdio je ujedno, da kosovska Vlada razgovara o ovom pitanju sa predstavnicima u regionu i podseća, da će konačna odluka o otvaranju prelaza biti doneta nakon procene situacije u vezi sa pandemijom na Kosovu.

Krueziu nije imao informaciju o tome kakva će pravila od 1. juna važiti za one koji se vrate na Kosovo, odnosno da li će pravila o sedmodnevnom karantinu biti i dalje na snazi.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još