• Početna>
  • Vesti>

Knežević: Milo Đukanović stvara „kosovsku pravoslavnu crkvu“

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je najavom o formiranju nove crkve samo ogolio plan za početak regionalnog projekta stvaranja „kosovske pravoslavne crkve“, kaže jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

Dan Nezavisnosti Crne Gore obeležen je u senci tenzija povodom donošenja Zakona o slobodi veroispovesti i političkog obračuna vlasti i opozicije. Knežević smatra da 21. maja 2006. godine krađom na referendumu nije obnovljena nikakva nezavisnost niti državnost, jer je Crna Gora imala svoj državni integritet i u zajedničkoj državi sa Srbijommnogo pre nego što se pojavio Milo Đukanović.

Na nemile scene iz nekoliko gradova u Crnoj Gori i hapšenja sveštenstva, reagovala je i zvanična Moskva upozorivši da bi veštačko razdvajanje vernika, uključujući i podlo mešanje spolja, moglo da ima ozbiljne posledice po region. Knežević naglašava da veoma poštuje to što Rusija ima jasno proklamovan diplomatski stav da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja drugih država.

„I sa ovim saopštenjem se nije umešala u unutrašnje stvari, samo je jasno konstatovala situaciju da se mi nalazimo u jednoj kompleksnoj, tenzičnoj atmosferi koja je na ivici građanskih sukoba“, kaže naš sagovornik.

Imajući u vidu ono što je Milo Đukanović pre nekoliko dana izjavio na Cetinju, dodaje on, shvatili smo kao objavu građanskog rata, a to je objava rata pravoslavlju, ne samo u Crnoj Gori, već svugde.

„On kroz formiranje takozvane ’partijske-crnogorske pravoslavne crkve‘ ne želi samo da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, nego želi da bude deo jednog regionalnog projekta stvaranja ’kosovske pravoslavne crkve‘ gde bi naše duhovno, istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, nasleđe iz kog je potekla i Srbija i Crna Gora, pripalo albanskim teroristima. Pripalo bi jednoj kvazi-državi nastaloj na genocidu, na pogromu srpskog, crnogorskog naroda i ostalog nealbanskog življa“, rekao je Knežević.

Izvor Sputnik

Comments

Pročitaj još