• Početna>
  • Vesti>

Pljačke srpskih domaćinstava u doba korone i ograničenog kretanja

Period od poslednjih mesec dana na Kosovu obeležen je nizom provala i pljački srpskih domaćinstava. 

ako je na Kosovu još uvek na snazi ograničeno kretanje tokom dana, a tokom noći potpuno zabranjeno, za one koji pljačkaju domaćinstva Srba izgleda da ne postoje nikakva ograničenja.

Jedan u nizu onih koji su ostali bez svoje vredne imovine je Mališa Tijanić iz sela Crkolez u opštini Istok. Da su opljačkani, prvi je primetio njegov sin Stefan.

„To je bilo 26. aprila. Otac je bio na poslu, a ja sam nešto pre sedam sati izašao u dvorište i primetio da nema auta. Prvo sam pomislio da je možda brat otišao do Mitrovice, ali mi je bilo nelogično, zbog celokupne situacije sa korona virusom. Krenuo sam prema štali, gde sam zatekao otvorena vrata i polomljen katanac, a bik nije bio unutra i bilo mi je odmah jasno da je u pitanju krađa”, rekao je Stefan Tijanić.

Predstavnici kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice i lokalne kancelarije u Istoku obišli su Mališu Tijanića, koji je izrazio nadu da će mu pomoći u nadoknadi štete.

„Njima mogu da se zahvalim i da nam ne daju ništa, hvala im što su došli da nas posete“, kaže Mališa Tijanić.

Sa druge strane, on je uputio kritike na račun institucija koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, jer, kako kaže, niko nije došao ni da pita šta se dogodilo.

„Ne mogu da zaboravim nikada predsedniku opštine Mališi Đuriću i načelniku okruga Milu Stevanoviću, to je jedna sramota za njih“, rekao je Tijanić.

Mališa Tijanić živi sa suprugom i tri odrasla sina koji nisu zaposleni. Žive i zarađuju od poljoprivrede i imaju bogat stočni fond ovaca i krava. Mališa Tijanić kaže da ih je krađa potpuno demoralisala.

„I posle dvadeset godina, i dalje se pljačka. Radiš celu sezonu i sve ode za noć i onda šta si uradio. Nikakve perspektive ovde za mene nema više“, kaže Tijanić za Radio Goraždevac.

Svi slučajevi krađe prijavljeni su Kosovskoj policiji, ali nijedan još uvek nije rasvetljen. Meštani sela u kojima su se dogodile pljačke, poput Crkoleza, s pravom se pitaju kako je moguće kretanje onih koji ih pljačkaju.

Izvor: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još