• Početna>
  • Vesti>

Dačić: U dijalogu sa Prištinom UN i Savet bezbednosti bi trebalo da imaju završnu reč

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Republika Srbija u potpunosti posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i da bi u procesu dijaloga sa Prištinom, upravo Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti trebalo da imaju završnu reč.

Dačić je govoreći na na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN koji je održan putem video konferencije povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom, podsetio da je nekadašnja Jugoslavija učestvovala u osnivanju Ujedinjenih nacija i bila među prvih pet zemalja potpisnica Povelje UN i dodao da Srbija ističe u svakoj prilici da su UN danas jednako neophodne kao i u vremenu kada su formirane.

Prema njegovim rečima, relevantnost UN ne sme biti  dovedena u pitanje ali ipak, dolazi do povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivanju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje.

On je podsetio i da je, nažalost, upravo Srbija sama osetila pogubnost takvog pristupa.

“Podsetiću vas da je odluka o upotrebi oružane sile i agresija na SR Jugoslaviju 1999. godine izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, čime ne samo da su povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet Saveta bezbednosti i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija”, rekao je Dačić.

Ukazao je i da je posle toga, “jednostranim aktom kojim su privremene institucije u Prištini proglasile nezavisnost tzv. Kosova, prekršena rezolucija SB UN 1244 i ozbiljno ugrožena stabilnost Republike Srbije, ali i čitavog regiona”.

Dačić je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena iznalaženju “kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i da bi u procesu dijaloga sa Prištinom, upravo UN i Savet bezbednosti trebalo da imaju završnu reč”.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još