• Početna>
  • Vesti>

Počeo 3. festival “Impuls žene” – četvorodnevna besplatna kult-tura

Izložbom kolaža „Milica napravila haos u Mitrovici“ Milice Lilić i ženskim Likovnim okršajem, sinoć je u PKC-u „Akvarijus“ počeo treći Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“.

Četiri festivalska dana, organizatori su i ovog puta iskoristili da skrenu pažnju javnosti na izraženu plodotvornost ženskog stvaralačkog korpusa na Kosovu i Metohiji, pa je tako izuzetno obiman festivalski program od 11 sadržaja, angažovao preko 30 žena.

Festival su otvorile mlade mitrovačke umetnice – master slikarstva Anđela Radenković,  studentkinja glume Snežana Džogović  i pesnikinja Darija Mašković, kao insignije lepote stvaralaštva i večne mladosti umetnika. Jer umetnik ne može da ostari. Potreba da neprestano stvara i rađa umetnost je alhemijski fluid, koji ga održava fertilnim i bogoliko-mladolikim zauvek.

„Ja večeras želim da vam pričam o zajednici. Nju su ljudi kroz istoriju  formirali da bi se sačuvali,  odbranili, preživeli, da bi osigurali sebi egzistenciju. Danas, kultura je ta koja je ugrožena i nju je najteže sačuvati. Mi smo ovde uspeli da sagradimo jednu jaku zajednicu, sa ciljem da sačuvamo kulturu i da je vratimo na mesto koje ona zaslužuje. Zato krenite sa nama u naredna četiri dana na ovu kult-turu ženskog stvaralaštva“ rekla je otvarajući festival Anđela Radenković, mlada žena koja je svoje prve crtačke poteze povlačila upravo u Malom ateljeu koji pri galeriji postoji dugi niz godina.

Prve večeri festivala, publici se predstavila likovna umetnica Milica Lilić izložbom kolaža pod nazivom „Milica napravila haos u Mitrovici“.  Njeni radovi su zapravo mozaički prikaz onoga na šta poredak svodi svakodnevicu,  viđenu perom savremenog štampanog  „novinarstva“.  Umetnica je u radovima sarkastična, duhovita i podsmešljiva.

„Sve je počelo od haosa u Kosovskoj Mitrovici pre deset godina. Kada sam videla naslove u novinama, odmah sam morala da odreagujem na to . Ništa nisam izmišljala, samo sam to što je zaista bilo u novinama, koristila za svoje kolaže, koji su sarkastični , duhoviti možda i govore o stanju u društvu, ili kulturi Srbije“  rekla je Milica na otvaranju izložbe.

U ime organizatora, publiku je pozdravila Miljana Dunđerin, urednik likovnog programa u PKC-u „Akvarijus“ i ujedno rekla par reči o likovnom stvaralaštvu Milice Lilić.

„Život je kolaž, kolaž sećanja, lepote života, iskustava. Kolaž je najteža tehnika. Podrazumeva potpuni sklad, ima jaku konceptualnu i provokativnu poruku koja se odnosi na kritiku društva i života“ rekla je Miljana.

Nakon izložbe, usledio je ženski Likovni okršaj u kojem su stvaralačke snage odmerile Natalija Utvić,  Anđela Jordanović,  Milica Grbović i Aleksandra Vajšel.

Organizatori festivala kažu: „Ovo je traganje za neizrecivim, na čijem kraju je put koji vodi od slobode, ka ljubavi“.  Cilj im je isključivo afirmacija umetnosti,što potvrđuju time da iza festivala finansijski ne stoji niko, sem prijatelja. I stvaralačkog impulsa.  Ovog puta, ženskog.  Strastvenog. Nežnog. Bolnog. Prejakog. Olajavanog. Neshvaćenog. Često neprihvaćenog, a najčešće ugušenog, jer Ona…ne stiže.

Danas, drugog dana festivala, u 13h biće prikazan film „Ako je rak, nije lav“ beogradske režiserke Radomirke Siljanoski. U nastavku programa, predviđena je debata  „Kultura na lokalu“
u kojoj će učestvovati  Andrijana Živanović (Zubin Potok), Biljana Jaredić (Zvečan) i Jovana Cvetnić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još