U Lapljem selu služen pomen stradalima u Livadicama

Pomenom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena je 19. godišnjica od terorističkog napada na autobuse “Niš ekspresa” u Livadicama nedaleko od Podujeva, kada je poginulo 12, a povređeno 43 srpskih putnika.

Za napad na ljude koji su tog 16. februara 2001. krenuli na Kosovo da obeleže Zadušnice do danas niko nije odgovarao.

Sa protokom vremena mnoge stvari jenjavaju, ali ne i pitanje koje Jelena Stojanović svakog 16. februara postavlja kraj spomenika svoje ubijene sestre Mirjane Dragović. Zašto?

“Mislim da pravda kao reč u njihovom zakonu ne postoji, niti u njihovim glavama, jedinom me kada vidim sve vas drži nada da mi kao ljudi, kao Srbi, nećemo dozvoliti da oni zaborave ono što su uradili. Da nećemo da dozvolimo da se naša patnja tek tako baci pod tepih, koliko god oni negiraju ono što se desilo i koliko god se to njima činilo malo ili nevažno. Moje danas se ne razlikuje od onog juče i neće da se razlikuje od onog sutra. Mislim da će pravda kad tad biti zadovoljena“, rekla je Stojanović.

Autobus u plamenu, pozivi u pomoć, razbacane stvari i tela stradalih su slike koje su se duboko urezali u sećanju preživelih putnika krvavog konvoja. Među preživelima bio je Srđan Popović, aktuelni predsednik Opštine Gračanica.

“U životu nisam ni pomislio da ću videti nešto takvo, to se može videti samo na filmovima, autobus koji je bio ispred nas bio je totalno raznet. Munjevito su reagovali i KFOR i policija, međutim, bilo je kasno. Ono što najviše razočarava je da do dana današnjeg počinioci nisu izvedeni pred pravdu, a svi znamo da je istina i pravda na našoj strani“, naglasio je Popović.  

Srbi iz centralnog Kosova svake godine 16. februara, parastosom koja se služi u crvi Svete Petke u Lapljem Selu kraj Gračanice, podsećaju na stravičan događaj za koji niko nije odgovarao.

Književnik Ratko Popović kaže da to što i u najtežim uslovima opstaju na najlepšem delu planete, Srbe čini najboljim narodom.

“Devetnaest godina ne možemo da vidimo to lice ubice. To svedoči o tome da morala nema, etike nema, ljudskosti nema, sve je to izgubljeno u ovom novom svetskom burnom poretku, koji je nametnut i vidimo da se on polako, polako raspada“, rekao je Popović.  

Patnje i stradanja srpskog naroda jednake su sa obe strane Drine, kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora RS za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, koji je prisustvovao parastosu.

“Nepisano je pravilo kad Srbi stradaju, kad ih neko ubije kao ovih dvanaestoro ljudi u autobusu, to je da su izgubili život samo što su Srbi. To nas upozorava da moramo biti zajedno i na ovakvim i na drugim mestima kada čuvamo ono što je naše. Republika Srpska vas razume, potpuno vas razume jer velika je žrtva u stvaranju njenom i naš stav je uvek jedan: Drina je obična rijeka koja teče kroz srpsku zemlju“, rekao je Arlov.

Posle parastosa koji je poginulim putnicima u autobusu “Niš ekspresa” služio lokalni paroh Bojan Krstić delegacija opštine Gračanica je položila venac na spomenik poginule Mirjane Dragović iz Lapljeg Sela.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još