• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Odnosi sa američkim zvaničnicima “sasvim u redu”

Premijer Kosova Aljbin Kurti, negirao je navode da je dobio “hladan tuš” od američkih zvaničnika, nakon što je osporio postizanje sporazuma o železnicama i autoputu između Kosova i Srbije.

On je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ocenio da su njegovi odnosi sa američkim zvaničnicima “sasvim u redu”.

“Ja mogu da potvrdim da je naša komunikacija i sve ostalo sasvim u redu”, izjavio je Kurti koji učestvuje u radu Minhenske bezbednosne konferencije.

Kurtijeva uveravanja dolaze nakon navoda u mnogim kosovskim medijima da su američki zvaničnici odbili da se sastanu sa njim, nakon što je on osporio sporazum gde ni on, niti iko iz kosovske vlade nije bio prisutan. Aljbin Kurti je potvrdio da se u Minhenu sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, Filipom Rikerom.

Međutim on je ponovio da ima problema sa načinom na koji je postignut poslednji sporazum između Kosova i Srbije.

“Ja samo izražavam moje rezerve zbog činjenice da nisam učestvovao u rezgovorima oko ovih pisama namera. Naravno da nam je potrebna povezanost, bolja infrastruktura: autoputevi i železnice. Međutim državni službenici, koji su potpisali ovaj sporazum, su počeli pregovore u toku prethodne vlade i u osnovi su ove pregovore zaključili bez našeg učešća, a mi smo preuzeli dužnost pre manje od dve nedelje”, istakao je Kurti.

Prošlog petka u Minhenu, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, Kosovo i Srbija su potpisale sporazum o železnicama i autoputu. Sporazum je psotignut uz posredovanje američkog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela. Pristuni na ceremoniji su bili i predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Kosovski premijer Aljbin Kurti je kasnije u petak reagovao istakavši da kosovska Vlada nije imala saznanja o sadržaju ovog sporazuma.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još