• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Putinom danas u Sočiju, političke i ekonomske teme na stolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Predviđeno je da sastanak dvojice predsednika u rezidenciji “Bočarov ručej” počne pre 12 časova. Biće to njihov 17. susret na kome će razgovarati o Kosovu i Metohiji, regionu i bilateralnoj saradnji.

Kao i na većini od njihovih prethodnih 16 sastanaka, dvojica predsednika razmotriće najširi spektar pitanja bilateralne saradnje, razmatraće se i situacija u regionu, kao i u svetu.

Sam izbor ministara koji su došli sa predsednikom Vučićem, govori o glavnim temama razgovora.

U Sočiju je ministar odbrane Aleksandar Vulin, samo 48 sati nakon što su u Srbiju stigli helikopteri Mi-35 koje je Srbija kupila od Rusije.

Sa predsednikom je otputovao i ministar energetike Aleksandar Antić.

Osmog i 13. decembra Rusi i Ukrajinci će pregovarati o uslovima isporuke ruskog gasa u Ukrajinu i preko Ukrajine. Nije izvesno da će se pregovori završiti dogovorom i zato dve strane razmatraju rezervne opcije, kako bi se sprečila nestašica gasa u Srbiji.

U Sočiju je i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ruske železnice rade na rekonstrukciji srpskih železnica.

Tamo je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, tako da će i ta tema, koja je uvek jedna od glavnih, ponovo biti na stolu.

Vučić: Razgovor o svim ključnim pitanjima 

Aleksandar Vučić je po dolasku u Soči istakaoda će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima – od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

“Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su – Kosovo i Metohija, region, bilataralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupne političke situacije predsednika Putina u Evropi, Evroaziji i svetu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmene.

“Ono što je za nas od ključnog značaja jeste to da nastavimo razgovore o bilateralnoj saradnji posle potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, da vidimo kako i na koji način da poboljšamo našu trgovinsku razmenu”, naveo je predsednik Vučić.

Nakon sastanka, predsednici će se obratiti javnosti, posle čega se Aleksandar Vučić vraća u Beograd, a već sutra ga očekuje sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još