Haradinaj: Stojim iza odluke o imenovanjima u KIA

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je novog šefa KIA Krešnika Gašija imenovao u skladu sa ovlašćenjima koja ima i da stoji iza odluke koju je doneo, prenosi Koha.

On je dodao i da je Burim Ramadani, koji je postavljen za generalnog inspektora KIA, prava osoba za tu funkciju i da od njega boljeg nema za to mesto, prenosi KTV.

Predsednik Kosova Hašim Tači i vršilac dužnosti premijera Ramuš Haradinaj imenovali su juče novog direktora Kosovske informativne agencije Krešnika Gašija i generalnog inspektora te agencije Burima Ramadanija.

Ta odluka doneta je na osnovu člana 84, stava 21, zasnovanog na članu 94, stavu 8 Ustava Kosova.

Reagovanja na ta imenovanja nisu bila blagonaklona, pa je tako potpredsednik Demokratske stranke Kosova Ljutfi Haziri ocenio da je ta odluka neodrživa.

“Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje su pri kraju procesa postizanja sporazuma za novu vladu. Sva otvorena pitanja spadaju u zakonski mandat nove vlade”, poručio je Haziri .

Pokret Samoopredeljenje ocenio je da su nova imenovanja u Kosovskog obaveštajnoj agenciji neustavna.

Samoopredeljenje je saopštilo da su preko medija obavešteni o imenovanjima u KIA, od strane bivših koalicionih partnera Tačija i Haradinaja, koja su, kako ocenjuju, na štetu države.

Pokret Samoopredeljenje navodi da je Tači imenovao direktora KIA, a Haradinaj glavnog inspektora u toj službi.

Kosovski centar za bezbednosne studije ocenio je da je imenovanje direktora Kosovske obaveštajne agencije i generalnog inspektora nezakonito i nelegitimno i da može imati velike posledice na institucionalni bezbednosni okvir.

U saopštenju KCBS se navodi da ovako važne odluke ne može doneti premijer u ostavci i da ova odluka šteti i onako krhkom ugledu KIA.

Izvor: Kosovo online / koha

Comments

Pročitaj još