• Početna>
  • Vesti>

OŠ “Branko Radičević”: Pamtimo junaštvo predaka u I Svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, đaci OŠ „Branko Radičević“ iz Kosovske Mitrovice danas su izveli prigodan kulturno- umetnički program, koji su osmislili i uvežbali uz pomoć njihovih nastavnika.

Mi nikada ne smemo zaboraviti koliko je žrtava Srbija dala u Prvom svetskom ratu, poručio je danas svojim đacima direktor ove škole Ivan Zaporožac i podsetio na neke od najvažnijih podataka vezanih upravo za enormni gubitak srpskog  stanovništva.

„Nikada nije kasno obeležiti ovakav dan.  Želim da poručim našoj deci, da i oni svojoj deci, i deci njihove dece, pričaju da je 11. novembar 1918. godine Dan primirja, dan pobede srpskog naroda, srpske vojske sa njenim saveznicima,  a mogao bih reći i dan  kada je prestalo žrtvovanje srpskog naroda“ rekao je Zaporožac.

On je dodao  da ovaj dan jeste dan slavlja, ali uz neprestano podsećanje na tužnu činjenicu da je Srbija u tom ratu, izgubila 30%  stanovništva.

„Pored stanovništva, stradala je i infrastruktura, mnogo domova je uništeno.. Želimo da poručimo  ovim našim današnjim obeležavanjem, da srpski narod u budućnosti mora gledati, razmišljati a ne ići samo srcem u sve“ rekao je direktor škole.

U holu škole, izloženi su i likovni radovi đaka a u programu su učestvovali recitatori i školski hor.

Inače, svaki važan datum OŠ „Branko Radičević“ obeležava na prigodan način, primeren učeničkim uzrastima sa, kako kažu  samo jednim ciljem – da se u ime prošlosti ali i budućnosti,  u večno pamćenje ubeleži junaštvo srpskog roda.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još