• Početna>
  • Vesti>

Gojku Đogu “Zlatni krst kneza Lazara”, Milošu Šobajiću “Longin”

Žiri književne manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ 2019. koja se održava u Gračanici odlučio je da nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“ pripadne Gojku Đogu, pesniku iz Beograda. 

„Gojko Đogo je pesnik snažnih izazova koje savremenoj, ideološki obeleženoj društvenoj situaciji ispostavlja mitsko-istorijska svest i njoj primeren pesnički doživljaj sveta“, kaže se u odluci žirija i dodaje da je „ovaj pesnik bio ubeđen u ono što je srpska društvena, politička i ideološka praksa dovoljno jasno pokazala, a to je da se nacionalna samosvest sasvim lepo može uklopiti unutar ideja o demokratskom poretku“.

„Gračanička povelja“ pripala je Miroslavu Maksimoviću, pesniku iz Beograda.

On je „pesnik koji neprestano traži i uspešno nalazi ravnotežu između izvornog, tradicionalnog lirskog načela i modernosti u doživljaju sveta i verbalnoj ekspresiji“, zaključuje žiri.

Blagoje Baković pesnik iz Vrbasa dobio je „Kondir kosovke devojke“ za bogat poetski opus u kome pesnik „postavlja pitanje kolektivne, narodne sudbine, a u tom kontekstu on svojim lirskim jezikom itekako ima šta da kaže“.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazrevića“ pripala je Jani Aleksić, pesnikinji iz Beograda za poeziju u kojoj autorka pokazuje „kako se modernitet može negovati naporedo sa svešću o specifičnostima nacionalne kulture i sa dubinskim razumevanjem sudbine srpskog naroda u prelomnim, apokaliptičkim istorijskim dešavanjima“, saopštio je žiri koji je radio u sastavu: pesnik Ivan Negrišorac, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar msr Žarko Milenković.

Žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ za 2019. godinu koji je radio u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagrada za životno delo „Longin“ dodeli istaknutom srpskom slikaru i vajaru Milošu Šobajiću iz Beograda, za izuzetan slikarski opus u kome „motivi sukoba, nasilja, izgona i žrtve kao arhetip civilizacije koja se provlači kroz čitavu istoriju i čovekovu potrebu da se i tako raspet, ogoljen i odran, oslobodi tog moćnog pritiska i iskorači u drugi svet“ a nagrada za mladog umetnika „Dimitrije Popović“ slikaru Lazaru Šoševiću iz Uroševca (Niša).

Nagrade dodeljuje Dom kulture “Gracanica”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još