• Početna>
  • Vesti>

Izložba ilustracija i digitlanih kolaža u PKC “Akvarijus”

Izložba ilustracija i digitalnih kolaža Aleksandra Kasalovića i Mihajla Ristića otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Naziv izložbe “Ekvilibrijum” potekao je iz iz potrebe da radovi budu izbalansirani (u harmoniji) i u svojoj formi i to preko elemenata koji se nalaze na slikama i njihovih međusobnih odnosa.

Aleksandar Kasalović čije radove čine kombinacije ilustracija i digitalnih kolaža kao i kombinacije fotografija i tekstura sa vektorskim oblicima linearne forme, kaže da ova izložba predstavlja kolaboraciju radova.

“Ova izložba, za razliku od prethodne, predstavlja kolaboraciju naših radova. Koncept je nastao još tokom našeg studiranja. Poetika samih radova se razlikuje dosta u odnosu na Mihajlove i moje ali način razmišljanja i samo poimanje umetnosti je jako slično” ističe Kasalović.

Radovi Kasalovića bazirani su na konceptu spajanja geometrijske apstrakcije i modernog minimalističkog dizajna a sadrže i elemente “vaporwave” pokreta.

“Natpisi na japanskom jeziku predstavljaju simobliku “vaporwave” pokreta i modernog  trenda koji je aktualan u dizajnu. Jedna od njegovih karakteristika je I pojavljivanje samih natpisa na japanskom jeziku. To ima simboliku koja se osvrće na samu umetnost “mange” i sami “popart” koji je i dalje aktuelan” kaže Kasalović.

Mihajlo Ristić, čiiji se radovi baziraju na istraživanju likovnog elementa simetrije i sveukupnom balansu elemenata ističe da su radovi paralelno nastajali i da su nakon primetnih sličnosti odlučili da zajedno izlažu.

“Može se reći da su radovi paralelno nastajali jer smo i Kasalović i ja samostalno stvarali ali tu se javlja naša simetričnost nakon čega smo odlučili da zajedno izlažemo” rekao je Ristić.

Aleksandar Kasalović završio je 2018. godine studije grafičkog dizajna na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici u klasi profesorke Ester Milentijević.

Studije slikarstva na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Mihajlo Ristić je završio 2018. godine u klasi profesora Petra Đuze.

Oba umetnika su učestvovala na više kolektivnih izložbi a prvu samostalnu izložbu su imali upravo u galeriji “Akvarijus” 2018. godine.

Izložene radove moguće je pogledati narednih 10 dana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još