Vučić: Srpska lista podneće žalbu CIK-u

Uložen je ogroman novac da se uništi ugled Srpske liste, da se ona razori i da se odvoji od Beograda i stranci su stvorili ogroman broj medija na Severu Kosova upravo kako bi razorili Srpsku listu – iz Kine je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Najavio je žalbu Srpske liste Komisiji za molbe i žalbe CIK-a posle današnjeg glasanja u CIK-u, kojim, zbog glasova Samoopredeljenja nisu potvrđene njihove kandidature.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je započeo zvaničnu posetu Kini gde je, kako je saopštio, potpisano više sporazuma o finansiranju projekata. Vučić će se sastati u narednim danima sa ruskim i kineskim predsednikom, a jedna od glavnih tema njihovih razgovora biće upravo Kosovo i Metohija, potvrdio je srpskim medijima koji ga prate u Kini.

Srpski predsednik je „veoma zabrinut“ zbog, kako je objasnio danas, onemogućavanja Srpskoj listi da učestvuje na izborima.

„Sada im smeta to da Srpska lista pobeđuje, smeta im to što su ogroman novac uložili da unište ugled Srpske liste, da razore Srpsku listu, da odvoje Srbe od Beograda i Srbije“, protumačio je današnju odluku dvojice članova CIK-a iz Samoopredeljenja da ne glasaju za potvrdu kandidata Srpske liste na izborima na Severu 19. maja.

Kao dokaz za to, ukazao je „i na veliki broj medija koje su stranci stvorili na Severu Kosova“, upravo kako bi se „razorila Srpska lista“.

„Pa pogledajte samo koliko su svojih medija stvorili na Severu Kosova stranci, koliko su medija stvorili stranci samo da bi razorili ugled Srpske liste, pogledajte sve kampanje koje se vode za kriminalizaciju Severa Kosova, za kriminalizaciju Srba na Kosovu“, poručuje predsednik. Ali i zaključuje da „ništa nisu uspeli“.

„Zato što Srbi odlično sve znaju, možete da pišete šta hoćete, možete da lažete šta hoćete, možete da govorite šta hoćete, ne vredi, Srbi će da budu uz svoj narod, i biće uz svoju državu“.

A kada su videli da „milionima ne mogu da promene volju naroda“, onda „tim bolje, nemojte da se kandidujete“, zaključuje predsednik.

„Prvo ćemo vas iznenaditi raspisivanjem, očekujući da ćete da bojkutujete, a kad Srbi kažu ne, ne, izaćićemo opet, opet ćemo da pobedimo, i to ćemo lako da pobedimo, dobićemo više od 90 odsto među Srbima, a oni kažu ne, ne, nemate pravo da učestvujete jer nam se ne sviđate, ne sviđate se Tačiju, Haradinaju, Veseljiju…„, ukratko je opisao događaje koji su usledili od raspisivanja izbora na Severu.

Srpska lista podneće žalbu CIK-u

Predsednik je potvrdio da će Srpska lista protiv odluke CIK-a da podnese žalbu i „sve drugo“, a „samo čeka šta će da mu kažu u Berlinu 29. aprila, gde će o ovom „potezu Prištine“ obavestiti predsednika Francuske i nemačku kancelarku. A o istoj temi razgovaraće i sa predsednikom Kine i predsednikom Rusije, dodao je.

Prištinu je upitao šta očekuje da će biti Srpska odluka posle Đurđevdana?

„Šta očekujete da će Srbi da kažu – ma nema problema, nametnite nam da bude predsednik Srba Rada Trajković, a predsednik Vlade Srba ili kako god da se zove, da bude onaj Slobodan Petrović„.

„Za njih niko neće da glasa“, zaključuje predsednik, ali i dodaje da ne mogu da dobiju ni 50 glasova.

I svi to znate i džabe, džabe vam je 10 medija koje ste napravili od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice i svih mogućih. Džabe vam je milione dolara koje ste u to uložili, neće Srbi, Srbi znaju za šta su, Srbi znaju koju zastavu podržavaju i koju državu vole. Srbi na Kosovo imaju svoj crveno-plavo-beli barjak, crveno-plavo-belu zastavu, nemaju drugu

Ukidanje demokratije

„Hoćete da ih ubijete zbog toga ili da ih sklonite iz političkog života zato što njihova zastava nije ona koju bi oni voleli da jeste“, dodao je Vučić.

Potez dvojice članova Samoopredeljenja nazvao je i „ukidanjem demokratije“, i dodao da „svi ćute“, kao i da niko nije reagovao, ali i da njega zovu kako bi „odobrovoljio Albance“.

„Zovu mene je l’ ima nešto da uradite da odobrovoljite Albance?‘ a ja samo kažem, dobro hvala, kako ste vi, doviđenja, lepo je vreme napolju, eto„.

„A šta da kažem drugo“, upitao je predsednik, navodeći da zna da to zvuči smešno.

Na pitanje novinara da li to obesmišljava predstojeće razgovore u Berlinu predsednik kaže da očekuje da Makron i Merkel, koji su, kako je priznao, „pametniji od njega“, nešto da smisle, dok on „u ovom trenutku ne razume, kako i o čemu da razgovaramo sa Prištinom“.

Centralna izborna komisija na današnjem sastanku, sa sedam glasova za i dva uzdržana od strane članova CIK-a iz Samoopredeljenja, nije potvrdila kandidaturu kandidata Srpske liste za vanredne kosovske izbore za gradonačelnike na Severu, koji su zakazani za 19. maj. Za ove izbore prijavili su se samo Srpska lista, Veseljijeva PDK i Samoopredeljenje. Što se Srpske liste tiče, kandidati su dosadašnji gradonačelnici sa Severa, sa izuzetkom Stevana Vulovića, a izbori su raspisani pred istek roka od šest meseci od kada su ovi gradonačelnici podneli ostavke 23. novembra, zbog, kako su objasnili, uvođenja taksi od 100% na robu iz Srbije. Sam predsednik Vučić najavio je mogućnost njihove nove ostavke po pobedi na ovim izborima.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još