Jevtić sa Bratuom i Zanijerijem

Problemi sa kojima se suočavaju nevećinski narodi na Kosovu kao što su neimplementacija odluka, problem uzurpirane imovine kao i drugi problemi koji stoje na putu povratka raseljenih lica, zastupljenost i zapošljavanje nevećinskih naroda u institucijama ali i zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine zbog uvođenja taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, bile su glavne teme tokom sastanka potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a, gospodinom Lambertom Zanijerijem i ambasadorom OEBS-a na Kosovu Jan Bratuom.

Na sastanku koji je održan u Prištini, istaknuto je i da je poznavanje i učenje jezika jedna od ključnih stvari kako za bolju komunikaciju između naroda, ali i za saradnju na svim poljima u društvu.

” Moramo dati šansu za promenu trenutne situacije. Naš cilj i interes je mir i na ovom cilju moramo svi zajedno raditi. Nadam se da će se u narednom periodu desiti pozitivni pomaci oko rešavanja ključnih stvari i iskreno mislim da će se dati šansa dijalogu”, rekao je ministar Jevtić na sastanku sa zvaničnicima OEBS-a.

Kada je u pitanju povratak raseljenih, ministar je napomenuo da neke opštine na Kosovu, povratnici čak i ne mogu da posete svoja imanja, kuće. Takođe je u ovom celom procesu veliki problem i uzurpirana imovina, kazao je ministar istakavši da ako se na ozbiljan način ne pristupi rešavanju ovog problema, nećemo imati ni ozbiljnijih pomaka kada je reč o povratku.

”Nisu dovoljne samo reči, koje slušamo već dve decenije, već su nam potrebni mehanizmi koji će institucije naterati da rade svoj posao kada je o ljudskim pravima na Kosovu reč. Mislim da je poslednji izveštaj Stejt departmenta vrlo jasno ukazao na probleme. Sada je pitanje kada će i kako institucije na Kosovu krenuti u rešavanje istih,” istakao je Jevtić.

Gospodin Lamberto Zanijer se složio da postoje problemi i da se oni moraju rešavati kroz dijalog na svim nivoima između dva naroda na Kosovu. Istakao je da će ukazati na probleme koje Srbi na Kosovu imaju i tokom sastanaka koje bude imao i sa ostalim zvaničnicima i rekao da smatra da je potrebno veće učešće nevećisnkih naroda u instituciajama na Kosovu.

Inače, pre sastanka sa ministrom Jevtićem, gospodin Zanijer je imao sastanke i sa ostalim visokim zvaničnicima na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još