Grbić: PU stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji

“Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici predstavlja jednu od najznačajnijih institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. U svojoj, više od pola veka dugoj tradiciji, naš univerzitet je sačuvao svoju osnovnu ulogu obavljanja nastavne i obrazovne delatnosti u okviru jedinstvenog obrazovnog sistema Republike Srbije. Bili smo i ostali, oslonac našeg naroda i naše države na ovim prostorima” ističe se u saopštenju rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Radeta Grbića.

U saopštenju se dodaje da sa svojih 10 fakulteta, 107 akreditovanih studijskih programa, 8000 aktivnih studenata i 1180 zaposlenih, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ravnopravni član Konferencije univerziteta Republike Srbije i Evropske univerzitetske asocijacije.

Grbić ocenjuje da je najnovija najava prištinskih vlasti o promeni statusa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici predstavlja još jedan u nizu pokušaja asimilacije Srba na Kosovu i Metohiji i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

“Zahvaljujući snažnoj podršci predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, a pre svega ministra prosvete Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, naš univerzitet će ostati stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i institucija u kojoj će se još mnogo godina na srpskom jeziku i u obrazovnom sistemu Republike Srbije školovati nove generacije studenata” zaključuje se u saopštenju rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Radeta Grbića.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još