• Početna>
  • Vesti>

Demostat: Rešenje za Kosovo po principu dogovora za Severnu Irsku

Odnosi između Srbije i Kosova mogu da budu rešeni uz korišćenje principa iz Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine kojim je Severna Irska dobila specijalni status s velikim ovlašćenjima unutar Velike Britanije, ocenjuje sajt Demostat.

Portal navodi da su tim sporazumom oba dela dobila “legalne mehanizme za opsežnu međusobnu saradnju”, pri čemu je veliki značaj dat razvoju demokratskih institucija u Severnoj Irskoj, zaštiti ljudskih prava i bezbednosti njenih građana, ubrzanom ekonomskom i socijalnom razvoju.

“Nije se tražilo samo geopolitičko rešenje, već pre svega način da ljudima koji žive u Severnoj Irskoj ali i Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, a upućeni su na saradnju, u svakom pogledu bude bolje”, navodi Demostat.

To u slučaju Kosova znači da bi “Zajednica srpskih opština kada je u pitanju severni deo Kosova tako i krajevi južno od Ibra sa srpskom većinom dobila široka ovlašćenja uz precizno definisane efikasne međunarodne garancije da ona jednostrano ne mogu da budu oduzeta od strane Prištine”, navodi se u autorskom tekstu Milomira Mandića.

Položaj Srba bi morao da bude takav da su konstitutivni narod na Kosovu sa svim teritorijalnim, upravnim i drugim rešenjima koji iz toga proizlaze a garantuju im ravnopravnost, progres i sigurnost, uz primenu principa pozitivne diskriminacije, “ali ne i na način koji bi, kao u BiH, blokirao odluke od značaja za druge narode”.

Srbija bi po tom predlogu, navodi se u tekstu, prihvatila da Kosovo uđe u UN i druge međunarodne organizacije, “odnosno da sa njim potpiše sporazum po uzoru na nekadašnji dogovor Zapadne i Istočne Nemačke” koji uporno “Berlin predlaže kao putokaz”.

“Tako bismo, uvažavajući na kreativan način irsko-britansko kao i nemačko iskustvo koje je od značaja za nas, došli do funkcionalnog rešenja koje podrazumeva (1) da na sreću Albanaca Kosovo može da zaokruži svoje državno bitisanje, a da Srbija ne mora de jure da ga prizna i (2) da u korist Srba bude stvoren entitet umnogome nalik Republici Srpskoj ali bez konflikta koji bi to izazvalo sa Prištinom i njene obaveze da ga tretira u državno-pravnom smislu kao polovinu Kosova”, piše Demostat.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još