• Početna>
  • Vesti>

Joksimovićeva: Podizanje taksi politička odluka Prištine

Komentarišući odluku Prištine da podigne takse na 100 odsto, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da je od početka bilo jasno da se radi o jedno čisto političkoj odluci.

“Nema elemenata sada za analiziranje da li postoji ekonomski razlog, iako čak da postoji opravdanje za  ekonomski razlog kada je bilo 10 odsto to je bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i regionalnih aranžmana. Sada kada imate 100 odsto kao načinom na koji će se kazniti srpska agresivna diplomatija ili kako su to već nazvali, mislim, da se radi o krajnje političkoj odluci”, navodi ministarka.

Joksimovićeva kaže da se time ne samo podriva regionalna saradnja, već se ugrožava i nastavak dijaloga Srbije i Prištine, jer pored toga što nisu ispunili ništa od onoga što su morali da ispune oni ovim potezima na jedan nezreo i neozbiljan način pokazuju da nisu spremni za ispunjavanje onih obaveza koje su preuzeli, da su spremni samo na dalje provokacije.

“Prema tome, mi sada, onako kako je rekao i predsednik Vučić juče, očekujemo reakciju EU i stigla je u vidu izjave visoke predstavnice za spoljnu politike Federike Mogerini i komesara Hana. Mi smo obavestili sve najvažnije međunarodne činioce u EU i naše druge evropske partnere. Tu sada nema mesta razmišljanju šta je u pitanju i da li će da se pozivaju obe strane, jer je jasno da se radi o jednostranim, krajnje politički motivisanim i ja bih rekla zaista nedobronamernim potezima”, rekla je ministarka.

“Ne postoji volja za dijalog”

Prema njenim rečima, pitanje je kako CEFTA može da prisili predstavnike Kosova da povuku ovakvu meru, a odgovor se nalazi u tome što je to politička mera.

“Zbog toga smo i trražili da zvaničnici EU reaguju na ovakve poteze. Ono što je jasno sada je manjkavost u političkoj volji i uopšte u dobroj volji da se dijalogom dođe do rešenja. To je poruka koja je vrlo ozbiljna koju ne treba podceniti i koja ima za cilj da isprovocira prejaku reakciju Beograda”, kaže Joksimovićeva.

Kako je istakla, predsednik Vučić je u razumnom, racionalnom i nedvosmislenom tonu poručio da Srbija neće na ovakve provokacije niti nasedati, već će tražiti i zaštiti pre svega međunarodne ugovore u ovom slučaju CEFTE, ali i dijaloga, a, kako kaže, Beograd je posvećen dijalogu, a ovakvi potezi i onako poljuljano poverenje dodatno ugrožavaju i jasno je sada da ne postoji volja za dijalogom, niti konstruktivnom pristupu Prištine.

“Mislim da je oštrija reakcija pokazana (EU), kada je bilo onih prvih 10 odsto, to je bila jedna reakcija koja je morala da usledi zbog podrivanja CEFTA aranžmana . Kada imate 100 odsto povećanje carina odsto nema dileme šta je motiv. Briselski sporazum nisu samo potpisali Beograd i Priština, već i madam Ešton. Evropska unija nije neko ko samo olakšava i igra ulogu moderatora  dijaloga, već garantuju Briselski sporazum, to je obaveza Mogerinijeve koja se već oglasila i mislim Hana”, istakla je ministarka.

“Građani će snositi najveće posledice”

Navodi da oštra reakcija mora da izazove neku vrstu posledice. “Suština je da se pokazuje potpuno odstustvo volje da se nastavi dijalog. Ono što je porazno je da su građani koji će snositi najveće posledice su taoci jedne nezrele politike i onih koji su navikli da im se stalno popušta. Građani treba da su svima u fokusu, a Priština se za to ne interesuje i to govori sa kim mi razgovoramo”, kaže Joksimovićeva.

Na pitanje da li misli da će Priština povući mere, Joksimovićeva misli da će pre svega morati da poštuju preuzete obaveze, jer onaj ko nije u stanju da poštuje preuzete obaveze nije adekvatan sagovornik.

“To je i njima jasno i ima i jednu unutrašnju političku dimenziju kojom se tamo neki unutrašnji procesi završavaju. To nas ne treba da interesuje. Ovo nije samo upereno protiv Srbije i Beograda, već građana”, istakla je Joksimovićeva.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još