• Početna>
  • Vesti>

Priština: Sud traži pojašnjenje optužnice u vezi sa spiskom veterana

Osnovni sud u Prištini vratio je tužilaštvu na pojašnjenje kontroverznu optužnicu kojom je optuženo 12 bivših članova vladine komisije za verifikaciju bivših gerilaca na Kosovu.

Osnovni sud u Prištini u sredu je saopštio da je optužnicu protiv bivših članova vladine komisije vratio Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Članovi komisije optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja zbog navoda da je na spisku veterana koji je potvrdila komisija upisano nekoliko hiljade ljudi koji se tokom rata sa srpskim snagama uopšte nisu borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova.

Među optuženima je i predsednik komisije Agim Čeku, bivši komandant OVK, bivši premijer Kosova i bivši ministar bezbednosnih snaga Kosova.

U optužnici se predlaže da sud preduzme mere kako bi se do kraja krivičnog postupka sprečila isplata penzija osobama koje su se nezakonito našle na verifikovanoj listi boraca OVK.

Osnovni sud u Prištini je saopštio da su opisi činjenica zbunjujući i da zahtevaju korekciju i pojašnjenje Specijalnog tužilaštva kako bi se izbegla kašnjenja i prepreke u ovom procesu.

“Odlučeno je da se optužnica vrati Specijalnom tužilaštvu Kosova kako bi bila dodatno precizirana i pojašnjena jer ona nije u skladu s članom 241. stav 1. tačka 1.4 Zakona o krivičnom postupku Kosova,” stoji u saopštenju Osnovnog suda u Prištini.

Navodi o lažnim veteranima OVK, koji su verifikacijom dobili mogućnost da dobijaju penziju, izazvali su kontroverzu na Kosovu.

Bivši pripadnici OVK iz operativne ratne zone Dukađini, kojom je tokom rata komandovao aktuelni premijer Ramuš Haradinaj, 27. septembra održali su proteste i dali kosovskom tužilaštvu rok od deset dana da povuče optužnicu.

Specijalni tužilac Eljez Bljakaj, koji je istraživao navode o falsifikovanju spiska ratnih veterana, u avgustu je podneo ostavku, tvrdeći da je primao pretnje od „poznatih i nepoznatih osoba“ s ciljem obustavljanja istrage.

Zbog ostavke su aktivisti nevladinog sektora zatražili da se glavni tužilac povuče s funkcije.

Zbog navodnog zastrašivanja bivšeg tužioca Bljakaja uhapšena su dvojica poslanika – Škumbin Demaliaj iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i Miljaim Zeka iz Socijaldemokratske inicijative NISMA.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još