• Početna>
  • Vesti>

Trodnevna likovna kolonija “Dani kulture u Kosovskom Pomoravlju”

Trodnevna likovna kolonija Dani kulture u Kosovskom Pomoravlju održana je tokom minulog vikenda u Vrbovcu i na dan 1. maja u Grnčaru u opštini Klokot. Okupila je desetak slikara i oko 30-oro učenika Osnovne škole “Marko Rajković” u Vrbovcu.

Kolonija predstavlja ponovno okupljanje likovnih stvaralaca, koje je više puta prekidano  zbog nedostatka para.  Nastavljena je zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Klokota Božidara Dejanovića i finansijske podrške opštine i Narodne kuhinje Majka devet Jugovića u Vrbovcu.

“Uz slikare su stvarali i najmlađi poklonici likovne umetnosti. Ove godine je skromno organizovano, ali zadovoljni smo nastalim radovima. Izložba će biti otvorena 12. maja u porti crkve Svetog Dimitrija u Vrbovcu, na dan smrti poznatog književnika Slobodana Kostića, kada počinje i manifestacija “Pesnička reč” njemu u čast”, kaže za Puls organizator i inicijator održavanja likovne kolonije Srećko Simić.

Lazar Aleksić je slikar – grafičar iz Kamenice. Njegov rad predstavlja kombinaciju tehnike akvarela i ulja, ali, kako je rekao, ne zna šta će se na kraju izroditi od započetog.

“Svakako deo nekog dela ovog pejzaža koji nas okružuje i inspiriše. Pogled i stvarnost”, kaže Aleksić.

Na platnima akademskog slikara Gorana Mihajlovića u prethodnom ciklusu dominirale su tamne boje. Ovoga puta kolorit je vedar.

“Drugačije je kada slikate pejzaž od onoga kada na slici želite da prikažete Kosovo”, objašnjava Mihajlović.

U radu kolonije su učestovali i slikari Cvetko Stanojević, Boban Filipović, Radovan Antić i Ivana Nikolić.

Sa učesnicima je bio i poznati kosovsko-pomoravski pisac istraživač Stanislav Kojić, koji je imao svoj deo posla. Smatra da će ovaj događaj ući u neku od njegovih budućih monografija o Kosovskom Pomoravlju.

Među najmlađima bili su i Pavle, Danijel i Uroš. Sva trojica imaju petice iz likovnog i vole slikarstvo.  Svaki od njih ima razlog zašto se priključio radu na likovnoj koliniji. Urošev odgovor je bio najoriginalniji:

“Došao sam da vidim kako to slikari počnu sa nekom žvrljotinom, a onda ispadne lepa slika”, kaže Uroš.

 

Izvor : RTV Puls

 

Comments

Pročitaj još