• Početna>
  • Vesti>

Tači i Borisov: Kosovo će učestvovati na skupu u Sofiji

Mesec dana pred početak Samita EU u Sofiji, u Prištinu je na poziv Hašima Tačija doputovao premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je istakao da je “na Kosovu u poslednjoj deceniji primetan napredak”.

Nakon susreta sa Borisovim, Hašim Tači je izjavio da su imali “dobar sastanak”.

“Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, preneo sam naš želju da Kosovo bude deo Evropske unije i NATO-a. Zaključak ovog sastanka je da će EU biti kompletna samo kada Kosovo i ostale balkanske zemlje budu njen deo”, kazao je Tači.

On je zadovoljan dosadašnjim predsedavanjem Bugarske EU i smatra da je skup u Sofiji,  gde će 16. i 17. maja biti održan sastanak Saveta EU sa liderima sa Zapadnog Balkana, jedinstvena prilika za prevazilaženje problema u regionu.

“Ja sam pozvan u Sofiju kao predsednik Republike Kosovo. Na tom skupu će glavna tema biti mir, Kosovo učestvovati na skupu u Sofiji i ja sam zahvalan premijeru Borisovu na intervenciji”, rekao je Tači, koji je zatim naveo da je “EU na potezu”.

“Vizna liberalizacija za Kosovo je takođe bila jedna od bitnih tema mog razgova sa gospodinom Borisovim. Napomenuo sam mu da su ispunjeni svi uslovi za dobijanje bezviznog režima za građane Kosova, a razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji”, rekao je Hašim Tači.

Kosovski predsednik očekuje da će se vizna liberalizacija za građane Kosova dogoditi “do kraja godine”, te da bi priznanje Kosova od strane Rusije uticalo na Srbiju. Tači je pozvao zvaničnu Moskvu da to što pre učini.

Bugarski premijer Bojko Borisov je naveo da je primetan napredak na Kosovu u proteklih desetak godina.

“Prijateljima Plenkoviću i Vučiću sam uvek o Kosovu govorio kao prijatelju. Ne treba se vraćati u prošlost, sa Vučićem valja rešavati probleme”, rekao je Borisov.

“Vi imate obavezu da zajedno sa Srbijom rešite probleme. Verujem da će onda EU gledati drugim očima. Treba da se posvetimo radu na upriličenju susreta u Sofiji, taj sastanak je važan za čitav Balkan. Ostavite po strani egoizam jer to može da predstavlja problem i za druge zemlje u regioni”, poručio je Borisov.

“Ne sviđaju mi se podele na Zapadnom Balkanu. Mi smo jedna celina i egoizam jedne države je poguban za sve države. Zapadni Balkan mora da se menja da bi se priključio EU”, dodao je Borisov, poručujući da “ukoliko radimo na stvaranju neprijateljstava, Balkan nikada neće biti siguran”.

“Kosovo će se predstaviti u Sofiji onako kako ga je priznalo 116 zemalja, a tako će se ponašati i Bugarska, koja je priznala Kosovo”, bio je jasan Borisov.

 

Izvor : Radio Kim

Foto : Radio Kim

Comments

Pročitaj još