Jevtić: Zakon o verifikaciji imovine loš

“Zakon o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine je loš, on ugrožava osnovna ljudska prava i treba ga menjati u korenu“, smatra potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Na današnjoj sednici Vlade jedna od tačaka bila je i usvajanje Koncept dokumenta za izmenu i dopunu Zakona br 05/L-010 o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Ministar Jevtić je na sednici kazao da je ovaj Zakon u suprotnosti i sa postignutim Sporazumom o katastru u okviru dijaloga u Briselu.

“Uzurpirana imovina je veliki problem i ja vas kolege sve pozivam da pomognete u rešavanju ovog problema,” rekao je Jevtić.

Jevtić je naglasio da “kozmetičke promene“ neće promeniti suštinu lošeg Zakona i da je potrebno da se uradi suštinska promena, u skladu sa međunarodnim standardima.

“Zakon u ovom obliku ni na koji način ne štiti prava lica sa legitimnim imovinskim zahtevima niti je rezultat zajedničkih napora, a u njemu nisi učestvovali predstavnici Srba, posebno ne udruženja raseljenih, čija su prava navodno predmet zaštite ovog propisa. Postoji puno sporova i ja ću u pismenoj formi sve sporne tačke dostaviti, a danas još jednom zahtevam da se one uzmu u obzir,” istakao je Jevtić.

Jevtićeve preporuke su nakon njegovog izladanje, uzete u obzir, a predsednik Vlade je zahtevao da se predstavnici Srba uključe u ovaj proces kako bi se ovaj problem rešio.

 

Izvor : Radio Kim

 

Comments

Pročitaj još