• Početna>
  • Vesti>

Vučić Srbima na KiM: Srbi moraju da ostanu i opstanu na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas na Kosovu i Metohiji. U manastiru Banjska poručio je Srbima na KiM da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima a da će država Srbija pomagati i više nego do sada.

Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbednost i treća da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u sopstvenim redovima.

“Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Ne sme da nas bude manje na teritoriji na kojoj smo uvek živeli i borićemo se na sve načine da ostanemo i opstanemo” poručio je predsednik Vučić velikom broju okupljenih gradjana Kosova i Metohije u manastiru Banjska.

Predsednik Srbije naglasio je da je došao i da razgovara o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji jer, kako je rekao, ljudi su više nego uznemireni zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Vučić je izjavio u Banjskoj  da će Beograd i Priština razmenjivati inform acije o ubistvu Olivera Ivanovića.

“Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvatri biti jasnije”, rekao je Vučić u manastiru Banjska.

On je dodao da je vrlo bitno da se zna koji organi obezbedjuju bezbednost Srbima na KiM i na koji način će istraga ubistva Ivanovića biti sprovedena.

“Sačekaćeom konačne rezultate istrage  i da li će istraga dovesti do počinilaca.  Ako se to ne desi biće nam sve jasno”, rekao je Vučić..
On je rekao da je došao i da poruči Albancima da neretko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir.

“Da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će država uložiti još 250 miliona dinara u obnovu manastira Banjska kao i da predstoji završetak izgradnje naselja “Sunčeva dolina” u Zvečanu za oko 300 porodica raseljenih Srba sa Kosova i Metohije.

Nakon posete Banjskoj, Vučić je u Kosovskloj Mitrovici obišao mesto pogibije Olivera Ivanovića, gde je položio venac i  odao poštu stradalom Ivanoviću.

Trenutno je u toku sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima lokalnih samouprava sa severa Kosova i direktorima svih značajnih institucija sa ovog područja.

Očekuje se da će se nakon sastanka, Vučić obratiti novinarima.

U popodnevnim satima, predsednik Srbije obići će manastir Gračanicu, a potom će se u Lapljem selu,  sresti sa predstavnicima Srba sa centralnog Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još