Obeležena godišnjica kidnapovanja Srba u Orahovcu

Svakog 18. jula, u Velikoj Hoči i na beogradskom groblju «Orlovača», članovi porodica kidnapovanih, i ubijenih žitelja Retimlja, Opteruše i Orahovca, sećaju se svojih najrođenijih koji su, samo zato što su bili Srbi, stradali od albanskih terorista. Ovo su meseci kada su se na prostorima Kosova i Metohije u periodu 1998. i 1999.godine, dešavale masovne organizovane brutalne otmice, surova mučenja i ubistva od strane zločinačke OVK-a.

Pomenu žrtvama u Velikoj Hoči prisustvovao je Veljko Odalović, predsednik Vladine komisije za nestala lica.

U periodu od 11. do 22. jula, kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba i Roma pretežno civila a tokom napada ubijeno sedam lica. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište i odvedeno u logore OVK.

22. jula 1998. akcijom delegacije MKCK u Prištini oslobođena je grupa od 35 civila zarobljena u Manastiru sv. Vrači u Zočištu. U toj grupi bile su žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, monasi iz manastira i starije osobe iz Zočišta.

Jedan broj zarobljenih oslobođeni su voljom komandanata OVK.

Zahvaljujući oslobođenim zarobljenicima postoje svedoci od kojih su prikupljeni podaci koji opisuju tragične događaje.

Orahovačka opština ima žrtve i za vreme NATO agresije. Stradali su Srbi braneći svoja naselja i državu.

Nakon potpisivanja Rezolucije SBUN 1244 od 10. juna 1999. godine dolaskom KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu i Metohiji nastavljaju se kidnapovanja i ubistva nevinih civila srpske i romske nacionalnosti.

Spisak žrtava se uvećava iz dana u dan.

Nažalost, danas nisu sa nama mnogi roditelji očevici događaja koji su umrli od bola i tuge za svojom decom i drugi bliski srodnici.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još