• Početna>
  • Vesti>

Srpska udruženja nestalih: Sramna odluka suda u Kolmaru

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, izrazila je danas ogorčenje i protest povodom odluke suda u Francuskoj da odbije zahtev Srbije za izručenje ratnog zločinca Ramuša Haradinaja.

“Sramna odluka Apelacionog suda u Kalmaru, pokazala je, po ko zna koji put, da pravde za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, nema. Time je iz zemlje, koja se smatra evropskom kolevkom poštovanja ljudskih prava, poslata necivilizovana poruka da pravo na pravdu ne postoji za srpske žrtve i članove njihovih porodica i da je nekažnjivo i dozvoljeno vršenje masovnih i brutalnih zločina nad Srbima, kakve je Ramuš Hajredinaj počinio na stotine na prostorima Kosova i Metohije u periodu od 1998. do 2001. godine”,  rečeno je u saopštenju.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih,ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, i ovim povodom ističe da ne pristaje na uspostavljanje prakse sudova u nacionalnim evropskim sudovima i međunarodnim sudovima, prema kojoj pravda nije univerzalno pravo koje pripada svima, već je u službi politike upravljanja krizom u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

“Prema toj necivilizovanoj praksi, pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je ”kolateralna šteta” takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao ”sporedna šteta”, tragičnih zbivanja na tom prostoru. Koordinacija, poziva vlasti Republike Srbije da preduzmu sve moguće pravne, diplomatske i političke korake kako bi se ratni zločinac Ramuš Haradinaj priveo pravdi i kako bi međunarodnu javnost upoznala sa neprihvatljivom porukom, koja je ovom odlukom francuskih vlasti poslata srpskim žrtvama ali i čitavom pravdoljubivom svetu”, stoji u saopštenju.

 

Comments

Pročitaj još