Nema pomirenja bez kažnjavanja zločinaca

“Činjenica da 16 godina međunarodne organizacije i privremene institucije samouprave u Prištini nisu u stanju da pronađu i kazne nalogodavce i izvršioce terorističkog napada na autobus „Niš ekspresa“ kod Podujeva obesmišljava svaku priču o vladavini prava i demokratije na Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju koje je Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izdala povodom šesnaestogodišnjice od napada na autobus Niš ekspresa kod Podujeva.

“Dugogodišnja kampanja prikrivanja i zataškavanja, kojom su osumnjičeni za ovaj i mnoge druge zločine amnestirani, svedočanstvo je o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti.

Kada se sve ovo uzme u obzir, razumljivo je što danas Srbi na Kosovu i Metohiji nisu spremni da poklone poverenje privremenoj administraciji u Prištini i dopuste da Albanci odlučuju o stvarima od značaja za budućnost srpskog naroda.

Umesto što se lažno predstavljaju kao promoteri srpskih kolektivnih prava, bez ikakvog srama fotografišu kraj spomenika ubijenim Srbima i prave nekakve komisije za pomirenje, albanski zvaničnici u Prištini bi trebalo da odgovornost i zrelost pokažu priznavanjem zločina terorističke OVK i demontiranjem kriminalno-terorističke mreže koja i dalje iz senke vlada na Kosovu i Metohiji i predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti.

A šta zaista misle o srpskom narodu albanski zvaničnici u Prištini najbolje pokazuju pripremajući se da nedaleko od mesta ovog terorističkog napada grade stalni administrativni prelaz, podižući na taj način simbolično još jedan zid podele između srpskog i albanskog naroda.

I danas, kada se sa tugom i bolom sećamo žrtava ovog bezumnog napada, poručujemo da Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda, ali da sa pravom misle da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i stvaranja političke klime u kojoj se neće pretiti nekim novim nasiljem i zločinima” stoji u saopštenju.

Napad na autobus kod Podujeva desio se 16. februara 2001. godine kada je eksplozijom mine na magistralnom putu Niš-Priština, u selu Livadice, dignut u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na pravoslavni praznik Zadušnice. U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda.

Comments

Pročitaj još