• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Ako Priština neće, Srbi će sami formirati ZSO

Ukoliko Priština i Brisel ubrzo ne sprovedu ono što je predviđeno i dogovoreno Briselskim sporazumom oko formiranja Zajednice Srpskih opština,   politički predstavnici Srba sa Kosmeta od Sretenja, krenuće samostalno u formiranje ZSO, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Gorana Rakića.

U saopštenju se dodaje da su o tome i gradonačelnici većinski srpskih opština na jučerašnjem sastanku obavestili premijera Aleksandra Vučića od koga su zatražili podršku za realizaciju ove namere, pogotovu što je formiranje ZSO Priština do sada prolongirala bezbroj puta pod raznoraznim izgovorima.

“Naime, Priština ne samo da ne poštuje osnovna demokratska prava Srba već posredstvom svojih institucija donosi potpuno suprotne zakone kojima Srbima uskaraćuje sva prava da odlučuju i raspolažu imovinom koja se nalazi na području njihovih lokalnih samouprava. Tako se jednostranim zakonom o Trepči i zakonom o strateškim investicijama potpuno potiru prava Srpskom narodu koja su garantovana Prvim Brisleskim sporazumom, a čiji se značajniji deo odnosi na formiranje ZSO. Zato Zajednica Srpskih opština mora biti formirana pre nego što Priština potpuno obesmisli njeno postojanje poništavajući njenu efektivnu moć. A, da Priština nema nameru da uskoro krene u proces formiranja Zajednice Srpskih opština svedoči i današnja izjava Edite Tahiri koja kao izgovor za neispunjavanje ovog sporazuma ponovo koristi marginalni razlog, odnosno kaže da ZSO neće biti formirana dok se ne sruši zid nadomak mosta na Ibru u severnoj Mitrovici, što se ne može dovesti ni u kakvu vezu.Jer, Zajednica Srpskih opština tiče se kolektivnih prava Srba, dok je zid deo dogovora oko mosta na Ibru i u odgovornosti je lokalne samouprave odnosno severne Kosovske Mitrovice”, navodi se u saopštenju.

Rakić izražava mišljenje  da je vreme da i međunarodna zajednica prestane da bude nemi posmartač na KiM jer je jasno da Priština ne može bez prećutne saglasnosti da blokira političke procese koji za cilj imaju normalizaciju situacije na Kosovu i Metohiji a Srbi ne mogu više biti talac nedozrelosti albanske političke elite koja očito nema nikakvu ideju kako da na KiM napravi funkcionalno demokratsko društvo.

“Zato je ZSO jedini način da se prekine političko marginalizovanje srpskog naroda na KiM a našem strpljenju je došao kraj jer očito da Priština ne shvata ozbiljno naše zahteve. I ukoliko budemo prinuđeni da samostalno formiramo ZSO dobićemo ako ništa drugo, snažan instrument za kreiranje jedinstvene srpske politike na KiM i instituciju koja će biti ključni i vezivni faktor za naš narod na KiM, koji je teritorijalno, ali često i politički, rascepkan”, zaključuje Rakić.

Comments

Pročitaj još