Jedinstvo obeležilo 72. godine rada

List Jedinstvo obeležio je danas 72. godine rada. Jedinstvo“ koje je očuvalo najvitalnije programe i dalje je, kao i kroz čitav svoj veliki vremeplov, sa narodom čiji je verni informator, vodič kroz vreme i prostor, ali i čuvar njegove istorije, tradicije, jezika, vere, kulture i identiteta.

„Jedinstvo je list koji nije težio senzacijama, iako je senzaciolizam na neki način trend. Naše opredeljenje su bila i ostala da list „Jedinstvo“ imenom i delom čuva jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekla je Rada Komazec, glavni i odgovorni urednik lista ,,Jedinstvo’’.

Svetozar Vlahović, generalni direktor panorame ,,Jedinstvo’’ izrazio je verovanje da će ubuduće „Jedinstvo“ biti bolje u onolikoj meri koliko će biti bolja srpska realnost na KiM, nerazdvojivom delu Republike Srbije.

„Medju nama su gosti iz svih „srpskih zemalja“ i oni znaju šta znači raditi van svog mesta rodjenja, mesta svoje mladosti i detinjstva. Mi to znamo ali nikada nećemo napustiti ove naše prostore jer su upravo ovi prostori osnov svega što se u srpstvu dogadjalo poslednjih možda i 800 godina“, rekao je Vlahović.

„“Jedinstvo“ je kolevka srpske pisane medijske reči, ne samo na Kosovu i Metohiji. Važno je jer je naša kulturna, politička istorija, istorija našeg privrednog razvoja, nevolja nemoguća ako pri tom nemamo jedinstvo“, rekao je Nino Brajović, državni sekretar u ministarstvu kulture Vlade Srbije.

Pre nekoliko godina list „Jedinstvo“ ustanovio je nagradu „Mirko Čupić“ a ove godine, po odluci žirija ona je pripala novinarki RTV Centra Gračanica Jasmini Stojković za istinu i hrabrost iskazane kroz priču o životu i sudbini srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Jedini štampani medij na Kosovu i Metohiji bio je i ostao vredan poštovanja. Mnogo dobrih, velikih novinara koje je iznedrilo „Jedinstvo“ su za uvažavanje. A dobiti nagradu koja nosi ime jednog od, medju njima, možda najvećeg je izuzetna čast“, rekla je Jasmina Stojković.

Ona je dodala da priznanje doživljava kao privilegiju da bude deo istorije koju će hroničari „Jedinstva“ još mnogo godina ispisivati.

Comments

Pročitaj još