Đurić: Možemo očekivati izbalansirane odluke Vlade

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se na današnjoj sednici Vlade Srbije mogu očekivati veoma izbalansirane i pažljivo promišljene odluke u vezi sa usvajanjem zakona o Trepči u kosovskoj skupštini, kao i ukupnom situacijom na KiM.

On je za B92 objasnio da će jedan od prvih pravnih koraka biti podrška vlasnicima Trepče da pokrenu arbitražni postupak u tom slučaju.

“Možemo da očekujemo veoma izbalansirane, pažljivo promišljene odluke nastale nakon sagledavanja svih aspekata takve situacije i onoga koji se odnosi na situaciju na KiM, i neophodnost očuvanja dobrih odnosa sa svima u međunarodnoj zajednici što je vitalno, i ekonomske posledice. Sve će to biti uzeto u obzir”, kaže Đurić.

Fond za razvoj Srbije kao većinski vlasnik, navodi B92, ima pravo da pokrene arbitražni postupak protiv Kosova, te da iz vlade kažu da su se vodeći međunarodni eksperti u ovoj oblasti već javili da pomognu u ovom slučaju.

“Moramo da iskoristimo sva sredstva i sigurno da i činjenica da narod na KiM ne dozvoljava bilo kome upadanje u posed, da zauzme ono što je naše, jeste jedan od stubova očuvanja onoga što jeste naše”, rekao je Đurić.

Sednica Vlade Srbije, na kojoj se očekuje da državni vrh zauzme stav o postupanju države u slučaju Trepče i Sporazuma o telekomunikacijama, biće održana danas u 11 sati.

Premijer Aleksandar Vučić je prethodna dva dana održao niz konsultacija sa nadležnim ministrima i službama povodom problema nastalih u vezi sa Sporazumom o telekomunikacijama na Kosovu i Metohiji i otimanju kombinata Trepča.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još