Radnici “Trepče” nastavljaju protest

Radnici RHMK “Trepča” održali su danas protest u Rudaru kod Zvečana u znak protesta protiv najave usvajanja predloga nacrta zakona o Trepči u kosovskoj skupštini.

Jednočasovnom blokadom magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Raška, radnici su se drugi dan za redom usprotivili nacrtu zakona kojim se predviđa da 80% kombinata „Trepča“ ode u ruke Prištine, a preostalih 20% bude dato na upravljanje zajednicama.

U ime radnika skupu se obratio Dragiša Miljojković koji je rekao da je nacrt zakona pretnja opstanku Srba na ovom prostoru, te da će radnici preduzeti sve demokratske mere kako bi zaštitili svoje interese.

„Na ovaj način uspostavlja se pravno nasilje koje direktno utiče na naš život i rad radnika Trepče, a koje može imati za posledicu ugriožavanje opstanka našeg naroda. Zbog toga ćemo preduzeti sve mere protesta za zaštitu naših inetersa. Nećemo dozvoliti da pokrajinski organi svojim odlukama onemoguće dalji proces prozvodnje i naše pravo na rad i egzistenciju. Zahtevamo do Vlade Republike Srbije da nas podrže u tome. Očekujemo da međunarodna zajednica i pokraijinski organi obustave sve akte pravnog nasilja u vezi sa donošenjem na ovaj način i sa ovakvim sadržajem posebnog zakona o Trepči“, naveo je Miljojković.

Direktor sektora Energetike Dragoslav Milošević ističe da pokrajinski organi nastavljaju da preduzimaju mere za otuđenje kombinata i imovine Republike Srbije. On je istakao da bi moguće rešenje prohvatljivo za obe strane trebalo tražiti za pregovaračkim stolom u Briselu.

„Na ovaj način potpuno se destabilizuje kompanija čiji radnici ne mogu da prihvate jednostrano iskazanu političku volju i zakonske akte koji imaju karakter pravnog nasilja. Usvajanem zakona koji neće biti primenjiv direktno i sa namerom izazivaju se sukobi koji mogu dovesti i do prekida proizvodnih aktivnosti u „Trepči“ i drastično urgožavanje egzistencijalnog interesa zaposlenih i njihovih porodica, ali i drugih kompanija koje su poslovno vezane za Trepču“, poručuje Milošević.

On dodaje da ne postoji prihvatljivo i primenjivo zakonsko rešenje koje u potpunosti zanemaruje vlasničku strukturu definisanu u poslovnim knjigama i pravnoj dokumentaciji „Trepče“,  a koja osim niza akcionara jasno definiše kao većinskog vlasnika Fond za razvoj Republike Srbije i Vladu Srbije kao njenog reprezenta.

Protest su održali i radnici flotacije “Trepče” u Leposaviću. Radnici najavljuju nastavak protesta i narednih dana, sve do ispunjenja njihovih zahteva.

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još