• Početna>
  • Vesti>

Proizvođači sa severa i juga Kosova na Biznis sajmu u prostorijama IBCM-a

Predstavnici malih i srednjih preduzeća sa juga i severa Kosova izložili su danas svoje proizvode na Biznis sajmu u Kosovskoj Mitrovici.

Na današnjem Biznis sajmu, koji je deo je projekta pod nazivom ‘Program transformacije konflikta’ koji implementira NVO ‘Aktiv’, 18 izlagača, lokalnih proizvođača sa sa severa i juga Kosova predstavilo je svoje proizvode u prostorijama severnog kampusa IBCM-a u Mitrovici. Oni su imali priliku da upoznaju poslovne partnere sa teritorije celog Kosova, pronađu nove načine da obezbede plasiranje svojih roba i usluga i započnu saradnju s partnerima iz drugih zajednica kako bi proširili svoje tržište.

Učesnike sajma pozdravio je Aca Mitić rukovodilac projekata u NVO ‘AKTIV’ istakavši da je ovo prvi biznis sajam u okviru ovog projekta i ima za cilj stimulisanje dijaloga između severa i juga s različitim ciljnim grupama, a među njima su i biznisi. Mitić je istakao da su učesnici sajma mala preduzeća, odnosno start up biznisi, od kojih su neki grantirani od strane programa USAID koji NVO ‘Aktiv’ implementira na severu Kosova.

On je izrazio nadu da će kroz nastavak projekta ‘Program transformacije konflikta’ raditi specifičnije sa biznisima na severu i južno od Ibra i da je ovaj biznis sajam samo početna aktivnost ka unapređenju položaja biznisa na Kosovu. Ova aktivnost takođe predstavlja spajanje biznisa i ovi će biznisi sada imati priliku da nađu komplementarne kompanije koje proizvođači u svojim sredinama nemaju, podvukao je Mitić.

‘’Projekat se privodi kraju, ostala su još 4 meseca, a sledeća aktivnost će biti izveštaj o međuetničkim odnosima na Kosovu koji će biti rezultat svih aktivnosti u prethodne dve godine. Objedinili smo različite ciljne grupe, studente, umetnike, ljude koji se bave biznisom i očekujemo da će to biti izveštaj koji će imati jasne preporuke centralnim vlastima u Beogradu i Prištini o tome kakvo je zapravo realno stanje po pitanju međuetničkih odnosa na Kosovu’’, naglasio je Mitić.

Današnji Biznis sajam deo je projektne aktivnosti pod nazivom ‘Program transformacije konflikta’ koji implementira NVO ‘’Aktiv’’, a finansiraju USAID i Nacionalni demokratski institut.

Comments

Pročitaj još