Zlatnik i stipendija poklon za decu KiM

Banjalučki Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije, zahvaljujući humanosti Republike Srpske, 21. septembra za Malu Gospojinu, slavu opštine Gračanica poklanja zlatnik u liku Male Gospojine.

Sredstva za zlatnik težine oko 6 grama i vrednosti 350 evra, uz Odbor za pomoć Srbima KiM, obezbedili su kabinet predsednika RS i JP Šume Srpske.

Stari srpski običaj Odbor za pomoć Srbima KiM treći put, nakon manastira Draganac 15. januara 2015. godine i Kosovske Mitrovice za Mitrovdan 8. novembra 2015. godine, organizuje na Kosovu i Metohiji.

“To je naš poklon srpskoj deci sa Kosova i Metohije. Po mogućnostima našeg Odbora svake godine u drugom mestu na Kosmetu gde žive Srbi za značajan datum, slavu ili svetac organizovaćemo lomljenje slavskog kolača sa zlatnikom namenjen samo za srpsku decu. Želimo da ovaj običaj preraste u tradiciju. Naši preci su ga davno pokrenuli da nosi duh zajedništva i darivanja, okuplja i povezuje srpski narod, naročito decu koja će znati preneti na buduće naraštaje”, kaže predsednik Odbora Milorad Arlov.

Veliki slavski kolač priprema opština Gračanica. Lomljenje slavskog kolača u porti manastira Gračanica, u kome učestvuju samo deca školskog uzrasta, vodiće Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i predsednik Odbora za pomoć Srbima KiM Milorad Arlov.

Arlov će nakon Litije i lomljenja slavskog kolača uručiti stipendiju do kraja godine ukupne vredosti od 1200 evra, po 400 evra za troje dece sa Kosova i Metohije – Nemanji Pavloviću iz Zvečana, Aleksandri Stanković i Nikoliji Maksimović iz Kosovskog Pomoravlja.

“Stipendiju koja je počela od maja 2016. godine preko našeg Odbora svaki mesec za troje djece po 100 evra svakom detetu, obezbedio je penzioner iz Republike Srpske koji hoće da ostane anoniman. Velika humanost čoveka koji hoće da pomogne srpskoj deci na Kosmetu koja imaju socijalne i zdravstvene probleme. Ova humana akcija nastaviće se, dok bude živ, kako je rekao naš dobrotvor. Ovakvom humanom gestu samo da se poklonimo i poželimo da ima još ovakvih humanih ljudi koji hoće da pomognu i osećaju težinu života ugroženih”, navodi Arlov u saopštenju.

Načelnik Mitrovičkog kruga Vaso Jelić i Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima KiM, sastaće se 20. septembra u 11 časova u kancelariji Mitrovičkog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: TV Most

 

Comments

Pročitaj još