U Vidanju kod Kline otvoren novi školski objekat

U selu Vidanje kod Kline danas je otvoren novoizgrađeni objekat isturenog odeljenja OŠ “Radoš Tošić” iz Osojana.

Novosagrađeni objekat je osveštao vladika raško-prizrenski Teodosije, a otvaranju su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Zamenik premijera Branimir Stojanović zahvalio je Kancelariji za KiM i Eparhiji raško-prizrenskoj i kazao da je zahvaljujući ličnom zalaganju direktora Kancelarije Marka Đurića, i episkopa Teodosija izgrađena škola na koju mogu da budu ponosni.

“Dobili smo školu na koju možemo da budemo ponosni isto onoliko koliko smo u prošlosti trebali da se stidimo što su ova deca išla u školu koja nije bila omalterisana. Sada će i deca iz Vidanja imati školu u kojoj će seradovati kada u nju krenu, i ja čak i kada bih želeo ne bih mogao da sakrijemličnu sreću koju nosim u srcu,” kazao je Stojanović.

Zamenik premijera je kazao da je izgradnja škole korak koji obavezuje, da se nastavi sa zajedničkim radom, kako se život dece u Vidanju i svih ostalih koji tu žive ne bi razlikovao od bilo kog drugog života na kugli zemaljskoj.

“Želim vam da sve što budemo radili dečja graja ispunjava kao što ispunjava sada i da nam deca uvek budu nemirna i vesela kao što su i do sada”, kazao je Stojanović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, je kazao da je zgrada nove škole u Vidnju rezultat zajedničkog i složnog rada Vlade Srbije, Eparhije raško-prizrenske i srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama.

“Jedni su dali novac za zgradu, drugi su dali novac za zemljište, a treći su dali institucionalnu podršku da ova izgradnja bude sprovedena. Kao što smo ovu školu uspešno na ovom mestu podigli tako ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo zajedno sve dok ne budemo stvorili uslove da  Metohija, koja je bila okupljalište i istočnik srpskog nacionalnog identiteta, duha i etnosa, to ponovo bude”, kazao je Đurić i dodao da je uveren da dolazi period obnove.

Na otvaranju škole u Vidanju bio je i novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je rekao da će se baviti prosvetom u celoj Srbiji, ali da će njegovo lično težište biti prosveta naKosovu.

“Naša želja je da se deci na KiM omoguće podjednaki uslovi za školovanje i da reforma i bolji nastavni proces krene iz raznih delova Srbije, ne samo iz Beograda, Novog Sada i velikih centara”, kazao je Šarčević.Svečanosti u Vidanju prisustvovali su i ministri u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić, načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević, oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević i drugi.

U opštini Klina, je pre 1999. godine živelo više od 8.000 Srba, dok danas živi oko 500 srpskih povratničkih porodica.

Comments

Pročitaj još