• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Bez pregovora o obrazovnim institucijama na KiM

Obrazovne institucije na KiM nastaviće da rade u sistemu Repubike Srbije  i o tom pitanju neće biti pregovora, poručio je danas u Kosovkoj Mitrovici direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević danas su održali sastanak sa rektorom i dekanima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

On je tom prilikom rekao da je stav države i pregovaračkog tima taj da obrazovne institucije na KiM nalaze u sistemu Republike Srbije, a da se razgovori mogu voditi jedino o priznavanju diploma.

„Ono oko čega moćemo da razgovaramo u budućnosti jeste kako da diplome budu prihvaćene od prištinskih institucija. Danas imamo apsurdnu situaciju, da ako ste završili studije na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici možete da radite u Londonu, Briselu, Njujorku, Berlinu, ali ne možete da radite u nekim pokrajinskim institucijama u Prištini i mislim da je to neka vrsta disrkiminacije srpskog naroda“, navodi Đurić.

Šarčević ističe da resorno ministartvo može dati svoj doprinos u opstanku Srba na ovom prostoru.

„Mislim da možemo mnogo više da uradimo nego što je rađeno, i da pomognemo da opstanak Srba bude izvestan. Moćemo da im ojačamo snagu, da Univerzitet i škole budu u prilici da reformu obrazovanja dožive kao normalan proces, zato smo i najavili početak školske godine odavde“, kaže Šarčević.

On je istakao da će dualno obrazovanje biti sprovedeno, te da će učenici vrlo brzo videti dobru stranu ove reforme i najavio  radne posete Kosovu i Metohiji kako bi se uspesno ostvarili predvidjeni ciljevi.

Rektor Srećko Milačić današnju posetu okrakaterisao je kao izraz podrške Vlade Republike Srbije na čelu sa premijer Aleksandrom Vućićem. Premijer je, navodi Milačić, taj koji je najbolje shvatio da bez Univerziteta nema opstanaka srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Univerzitet je nepromostiva brana svima onima koji bi želei da nas ovde više ne bude. On je temelj opstanka na ovim prostorima“, poručio je rektor.

Šarčević i Đurić posetu Kosovkoj Mitrovici završili su obilaskom Medicinskog fakulteta.

 

 

 

Comments

Pročitaj još