• Početna>
  • Vesti>

Zubin Potok: Počelo Otvoreno državno prvenstvo u raftingu

Nakon tri trke 2. Kola Otvorenog državnog prvenstva 2016. godine, u raftingu, u muškoj konkurenciji u slalomu i paralelnom sprintu zlato je osvojila ekipa “Liman” 1, a u sprintu “Liman 2″, obe iz Zemuna. U ženskoj konkurenciji, u slalomu je pobedio “Atom” iz Bugarske, u sprintu i paralelnom sprintu je zlato osvojila ekipa “Nikola Tesla” iz Zemuna.Ekstremni sport, rafting, svake godine privlači sve više ljubitelja uzbuđenja i avanture. Grad otvorenog srca za sve sportiste, Zubin Potok, je poznat po uspešnim klubovima u skoro svim sportovima. Imaju nameru da oforme ekipu i u ovom ekstremnom sportu.

Ovo je treća godina zaredom da se državno prvenstvo u raftingu održava pod Mokrom gorom. Ekipe su došle iz Zemuna, Priboja, Pančeva, Bugarske.

“Ko je jednom bio na ovom parčetu Svete srpske zemlje, on poželi da se vrati ponovo. Rafting, prvenstvo Srbije održano pre dve godine, održano prošle godine, evo i ove, ako Bog da i sledeće godine i na mnogaja ljeta”, rekao je na otvaranju gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović.

“Uslovi su izuzetni, pre svega smeštajni kapaciteti su dobri. Svi sportisti imaju uslove zagrevanja i priprema, svih oblika sportskih aktivnosti koje su njima potrebni za ovakvo takmičenje”, naglasio je predsednik Rafting saveza Srbije, Boris Purjakov dodavši da je staza koja je projektovana najverovatnije biti klase tri.

“Staza je pri kraju, postavljeni su stubovi i stene u korito reke Ibar. Klasa tri dozvoljava velika takmičenja, pre svega za juniore. Očekujemo da, ako imamo ovaj kontinuitet i kvalitet takmičenja, od Rafting federacije dobijemo mogućnost da ovde organizujemo juniorsko takmičenje Evropskog, pa svetskog nivoa.”

Staza, koja je projektovana pre tri godine i kao noćna staza, pored dobre pozicije u samom gradu, ispunjava sve krriterijume za velika međunarodna takmičenja. U saradnji sa hidrocentralom Gazivode, voda može da se pušta tokom cele godine tako da treninzi i takmičenja ne zavise od vremenskih uslova.

Šest ekipa, 2 ženske, 3 muške i jedna mešovita, od kojih svaka ekipa broji po 6 članova, takmičile su se u slalomu, sprintu i trci hed to hed, tj. paralelnom sprintu.

Prosek godina ekipe iz Priboja je 17, a Pančevci, mešovita ekipa nekada su bili državni prvaci.

“Tokom trke je bitno da ekipa pokaže i odradi ono što je savladala na treninzima. Uveslanost, zajednički zaveslaj, posebno kod manevara čamcem kod slalom trka. To mora da bude uvežbano na treninzima”, rekao je Jovan Opačić iz kluba “Avantura 4 puta 4” iz Pančeva.

“Trudimo se da budemo najbolji i složni, kao ekipa da izgledamo i da sve zajedno da izguramo. Trka nije bila mnogo teška, a najvažnije je da ostanemo fokusirani i koncentraciju da imamo da bi prošli sve kapije i da bi išli što brže i preciznije”, naglasio je Vukašin Peruničić iz tima “Lim Lučice” iz Priboja.

Milica Stojković, jedini ženski član u klubu “Avantura 4 puta 4” je od malena zavolela rafting, uz oca koji se profesionalno bavio ovim ekstremnim sportom. “Najbitnija je saradnja među članovima. Uvežbanost, uigranost i međusobno razumevanje.” kaže Milica Stojković.

Na kraju prvog dana, u muškoj konkurenciji u slalomu i paralelnom sprintu zlato je osvojila ekipa “Liman 1”, a u sprintu “Liman 2” obe iz Zemuna. U ženskoj konkurenciji, u slalomu je pobedio “Atom” iz Bugarske, u sprintu i paralelnom sprintu je zlato osvojila ekipa “Nikola Tesla” iz Zemuna.

Sutra se održava spust od donje brane u dužini od oko 7 kilometara, nakon čega će poeni u svim trkama odrediti sveukupne pobednike.

Izbor: TV Most

Comments

Pročitaj još