• Početna>
  • Vesti>

Udruženje žena “Sabor” i NVO “Jednak – jednaka” zajedno za razvoj ženskog preduzetništva na severu Kosova

Konferencija ‘’Prepreke i modeli za uspešan razvoj ženskog preduzetništva na severu Kosova’’ održana je danas u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Udruženja žena “Sabor” i NVO ‘Jednak jednaka’.

Cilj ove diskusije bio je da podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu i preduzetnica o trenutnom stanju, perspektivama i konkretnim predlozima za uspešan razvoj ženskog preduzetništva na severu Kosova.

Kao glavni problem u napredovanju  ženskog preduzetništva, prepoznata je nesigurnost i bojažljivost žena,  kulturološko-sociološka  tendencija da se žena  degradira kao naslednik i vlasnik sopstvene imovine ali i  problem sa dualnim sistemom koji pribavljanje dokumentacije otežava i čini ga skupljim. Takođe, domen na kome treba poraditi jeste  razvijanje svesti kod žena da na tržištu ne postoji rodna diskriminacija – tržište  je podjednako surovo prema svima  a preduzetnik i ponuđač za konzumenta nemaju pol – samo kvalitetnu ili nekvalitetnu  uslugu odnosno proizvod.

Panelisti su u svojim izlaganjima naglasili da informisanje i edukacija ne moraju biti problem. U svim institucijama iz kojih panelisti dolaze, postoje  osobe ili čak odeljenja koja su tu kako bi žene uputili  i pravilno informisali. Kao zaključak se nameće da ni finansije nisu baš sasvim nedostupne, posebno je nevladin sektor raspoložen da za razvoj i podstrek ženskog preduzetništva izdvoji sredstva.

Sugestija panelista bila je formiranje regionalnog centra za informisanje i ciljanu edukaciju žena u privatnom preduzetništvu. Oni su takođe savetovali potencijalne preduzetnice da tržište probijaju udruženim snagama jer će tako ići lakše nego da to čine svaka zasebno.

U okviru konferencije, u prostorijama Međunarodnog poslovnog koledža IBCM, organizovan je i mini sajam ženskog preduzetništva severnog Kosova s ciljem da promoviše i predstavi žene u biznisu i podstakne ih na aktivnije poslovanje.

Direktorica Udruženja žena  “Sabor” iz Kosovske Mitrovice Vesna Ordić Jovanović istakla je da je svrha ove konferencije davanje podstreka ženama koje već jesu u biznisu, skretanje pažnje na žene koje se bave sopstvenim poslom i podsticanje žena da se što više uključe i budu spremnije za izlazak na tržište i za proširenje poslovanja.

‘’Mislim da je žensko preduzetništvo na severu Kosova još uvek nerazvijeno, nije nam namera da samo povećamo broj žena, već da zaista učinimo nešto da njihov put ka razvoju sopstvenog biznisa bude mnogo bolji, da im olakšamo taj put i da ne radimo na kvantitetu nego i na kvalitetu’’, dodala je Ordić-Jovanović .

Cilj ove diskusije, prema njenim rečima, jeste da učesnici saznaju koliko je ženama težak put do formiranja sopstvenog biznisa i da li je put do dobijanja finansijske podrške težak.

Direktorica NVO ‘Jednak jednaka’ Habiba Buševac  naglasila je da je ideja organizatora bila da na jednom mestu okupe žene preduzetnice, da se upoznaju, da razmene kontakte, da dobiju što više informacija. ‘’Rekla bih da ovaj sajam i konferencija nisu sajam proizvoda već sajam informacija, verujem da će žene ovde dobiti neke korisne informacije koje im u budućnosti mogu poslužiti’’, rekla je Buševac i poručila kompanijama na Kosovu i u Mitrovici da više vode računa o rodnoj ravnopravnosti i da sklapaju poslovna partnerstva sa ženama preduzetnicama.

Panelisti su bili Reze Dulji, direktorica Agencije za regionalni razvoj Severna Mitrovica, Miloš Golubović ispred nevladinih organizacija  CBM i DMG solutions,prof. dr Violeta Mihajlović, predavač na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Leposaviću, Katarina Ađančić, šefica Kosovske poreske administracije za sever Kosova i Jadranka Trboljevac – preduzetnica iz Leposavića, žena koja svojim uspešnim privatnim poslovanjem dokazuje da je uspeh i te kako moguć ako ste spremni da “zagrizete”.

Na mini sajmu ženskog preduzetništva severnog Kosova, koji je organizovan u okviru Konferencije, svoje proizvode, između ostalih, predstavili su :  PP ‘Neven’ koje se bavi izradom sapuna od prirodnih sirovina, ‘Farma Trboljevac’ koja se bavi proizvodnjom integralnih peciva od heljde, galerija “Akvarijus” iz Kosovske Mitrovice koju već nekoliko godina uspešno vodi akademski slikar Miljana Bulatović, pčelarska farma ‘’Vlašković’’ iz Zvečanai dr.

Današnja akcija Udruženja žena “Sabor” i NVO ‘Jednak jednaka’ realizovana je uz podršku UNDP-a.

 

Comments

Pročitaj još