• Početna>
  • Vesti>

Đurić sa kineskim ambasadorom: Razumemo se oko ključnog pitanja – teritorijalnog integriteta

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, neće menjati svoju politiku kada je reč o tome, očekuje dalju zajedničku saradnju i borbu u tom smislu, jer Kina je iskreni prijatelj Srbiji i Srbija je jedan od njenih najvećih prijatelja u Evropi, izjavio je danas ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

“Vi još dobro pamtite da je nedavno bila veoma uspešna poseta našeg predsednika Srbiji, u kojoj je naš predsednik više puta ponavljao kineski stav o KiM. Mi poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, nećemo menjati svoju politiku kada je reč o tome. Zahvaljujemo se što Srbija na isti način podržava kineski teritorijalni integritet i suverenitet”, rekao je Mančang nakon sastanka sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem.

On, kako je rekao, očekuje dalju zajedničku saradnju i borbu u tom smislu i podvlači da je Kina iskreni prijatelj Srbiji i da je Srbija jedan od njenih najvećih prijatelja u Evropi.

Sa Ðurićem je, dodaje, imako veoma prijatan i sadržajan razgovor o bilateralnim odnosima, saradnji na međunarodnom planu, kao i o drugim pitanjima.

Direktor Kancelaraije za KiM Marko Ðurić istakao je da je sastanak iskoristio da ambasadora Lija i kineske predstavnike upozna sa političkom i bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini, sa svim onim kroz šta srpski narod prolazi na tom području i da zahvali za svu podršku i pomoć koju kineska vlada i narod kontinuirano daju našoj zemlji po svim, pa i po tom pitanju.

“Republika Srbija je dobila u prethodnim godinama principijelnu i istrajnu podršku kineske države i kineskog naroda. Naše dve zemlje razumeju se po širokom pitanju međunarodnih odnosa i naravno po jednom, od za nas ključnih pitanja, pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”, rekao je Ðurić.

Naveo je da su Vlada i narod Kine Srbiji dali iskrenu, bratsku i prijateljsku podršku u teškom vremenu prethodnih 16 godina, od dolaska međunarodnih snaga na KiM, kao i da Srbi od Kine imaju mnogo šta da nauče o istrajnosti, o dugoročnoj borbi za ostvarenje ciljeva.

“Naši prijatelji iz Kine u svojoj prošlosti i sadašnjosti suočavali su se sa određenim problemima koji imaju paralele sa onim sa čime se mi suočavamo na KiM. Oni su na te izazove odgovarali upornim radom, strpljenjem i poštovanjem međunarodnog prava”, rekao je Ðurić.

Istavakši da Srbiju i Kinu danas povezuju iste vrednosti, isti ciljevi i dobro prijateljstvo, on je kao veoma značajan događaj u istoriji Srbije naveo nedavnu posetu kineskog predsednika.

“Mogu reći da Srbija svakako ceni podršku Kine srpskom narodu, koja kontinuirano svojom politikom podržava srpski narod na KiM. To se u današnjim razgovorima potvrdilo”, rekao je Ðurić, koji je kineskog ambasadora upoznao sa projektom naselja “Sunčana dolina”, važnog za povratak Srba na KiM.

Uveren je da nikome razumnom ne pada na pamet da proces povratka Srba ometa, ali primećuje i da takvo ometanje ne bi ni bilo dozvoljeno niti tolerisano, bilo od institucija Srbije, bilo od međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na KiM.

“Uostalom, možete se uveriti na gradilištu Sunčane doline, da KFOR svakodnevno obilazi to gradilište. Na Severu KiM je specifična situacija, funkcioniše i naš sistem lokalne samouprave, policijski region Sever sastavljen je od 96-97 odsto pripadnika srpske nacionalnosti, i da tamo postoji bezbedan ambijent za izgradnju naselja, kao i za povratak”, kaže Ðurić.

Ističe da su sve pravne procedure vezane za izgradnju tog naselja zadovoljene i ponavlja da pitanje povratka nije nešto što bi trebalo da ugrozi bilo koju zajednicu na KiM.

“Albanci na KiM ne treba da budu zastrašivani time što će ljudi koji su tu živeli poželeti da se vrate. Možda ne u sredinu iz koje su protertani, ali u sredinu gde će za njih biti bezbedno, gde će imati posao i gde će imati uslove da žive kao svoj na svome”, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Comments

Pročitaj još