• Početna>
  • Vesti>

Otvorena jubilarna 20. kulturna manifestacija „Sokolica 2016.“

Jubilarna 20. kulturna manifestacija „Sokolica 2016.“, svečano je otvorena večeras u Domu kulture Trepča u Zvečanu.

Manifestaciju je orvorio predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević koji je pozvao građane i prijatelje opštine Zvečan da u što većem broju posete ovu manifestaciju.

“Bez umetnika i umetnosti sve bi bilo mnogo siromašnije i teže, pa zato u ime privremenog organa opštine Zvečan i u ime organizacionog odbora, želim pristiglim likovnim umetnicima, a posebno onima koji su prvi put u našoj sredini, da poručim da se osećaju kao kod svoje kuće. Želim da u našoj burnoj i slavnoj istoriji, u načim svetinjama, u našoj svakodnevnici pronađu inspiracju za svoja umetnička dela”, rekao je Todosijević.

Otvaranju manifestacije, prisustvovali su i slikari i pesnici – učesnici ovogodišnje Sokolice, koji će u narednih pet dana, inspiraciju za svoja dela tražiti u  prirodnim i istorijskim monumentima zvečanskog kraja.

Tokom pet dana trajanja manifestacije, predviđeno je održavanje likovne kolonije, dečije likovne kolonije, pesničke večeri praćene muzikom i nastupom folklornih trupa.

Svetislav Savković Kajzer učestvuje četvrti put na koloniji, s’tim što ističe da je bio učesnik i prve manifestacije.

“Jako je dobro što učestvuju i mladi umetnici, jer i mi smo nekada bili mladi i mi smo nekada prvi put učestvovali na koloniji. U umetnosti generacijski jaz ne bi trebao da postoji. Ono što sam ja učio od starijih generacija i krao zanat od njih, to sada rade i mlađi” ističe Savković.

Snežana Manasić iz Pančeva je prvi put na Kosovu i Metohiji.

“Zadovoljstvo mi je što mi se pružila prilika da dođem na Kosovo i da vidim kako je kod vas, odnosno nas. što se tiče utisaka ne mogu vam mnogo reći jer sam tek stigla, tek trebam da posetim Sokolicu i Banjsku”, rekla je Manasićka.

Petak  je za umetnike radni dan, a već u subotu od 11h do 13h , u bašti Radničkog doma, biće održana Dečja likovna kolonija. U večernjim satima, od 19 i 30, kod spomenika Kralju Milutinu, biće održano veče folklora i zavičajnih pesnika.

Za nedelju je predviđen obilazak manastira Sokolica, Banjska i Devine vode, U ponedeljak, u 18 i 30, u porti manastira Banjska biće održan koncert i pesnički susreti a u utorak, manifestacija će biti zatvorena izložbom slika nastalih na koloniji i svečanom akademijom, u Domu kulture Trepča.

Organizator manifestacije “Sokolica 2016.” je  KUD “Zvečan”. pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Zvečan i RHMK Trepča.

Comments

Pročitaj još