• Početna>
  • Vesti>

Novaku Đokoviću dodeljen mač “Zlatni vitez – Sveti Stefan Despot Srpski”

Mač „Zlatni Vitez – Sveti Stefan Despot Srpski“, replika srednjovekovnog mača despota Stefana Lazarevića, dodeljen je sinoć najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću na Svečanoj Spasovdanskoj dodeli priznanja Vitez Festa 2016.

Svetski reket broj jedan postao je prvi nosilac Mača „Zlatni Vitez – Despot Stefan“ i proglašen je za viteza 2016. godine. U Novakovo ime mač je primila njegov portparol Aleksandra Radujko, a uručio ga je Njegovo Kraljevstvo Veličanstvo princ Mihajlo Karađorđević.

”Mač zaista izgleda impozantno. Sa velikim poštovanjem večeras stojim ispred vas i sa velikom zahvalnošću organizatorima zbog ove veličanstvene nagrade”, izjavila je Radujko.

Ona je prenela pozdrave Novaka Đokovića i rekla da najbolji svetski teniser nije mogao lično da dođe, ali da je poslao poruku zahvalnosti zbog ovog priznanja.

Mač je ručni rad kovača Željka Pantića iz Smedereva i predstavlja repliku  srednjovekovnog jednoiporučnog mača Despota Stefana. Izrađen je uz konsultaciju arheologa Marka Aleksića i najlepša je rekonstrukcija svetski priznatog srpskog mača ikada rađena u Srbiji.

Drugi mač dodeljen je Vitezu privrede Draganu Simoviću, direktoru firme ”Gerbruder Vajs”.

Kraljevski Red Vitezova je na svečanosti uručio i povelje, priznanja i zahvalnice svim organizacijama, udruženjima i pojedincima koji su doprineli realizaciji Vitez Festa, festivala koji se održava svake godine na Vrbicu i Cveti na Kalemegdanu.

Svečanosti su prisustvivale brojne ugledne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti, zvaničnici grada Beograda, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i predsednici uglednih organizacija. Među okupljenima su bili Andreja Mladenović, otac Radomir Popović, urednik Šarenice Žika Nikolić, Tanja Andrijić, Aca Seltik, kapetan Vudragović, Predrag Ristić, Spasoje Vlajić…

Kraljevski Red Vitezova objavio je otvoren konkurs za donatore, partnere i sponzore i poziva sve voljne organizacije, udruženja i pojedince da pomognu održavanje Vitez Festa i širenje tradicije, istorije, kulture i viteških vrednosti najmlađima.

Comments

Pročitaj još