Ramljak: Vodimo ljude na virtuelno putovanje

U okviru četvrte večeri “North City Jazz and Blues” festival u Domu kulture Trepča u Zvečanu večeras je nastupio violinista Marko Ramljak.

Pre Ramaljka, publika je veilikim aplauzom podržala i nastup Savice Milović, mlade džez pevačive iz Kosovske MItrovice, koja je pevala uz gitarsku pratnju Petra Rakića, direktora festivala.

Marko Ramljak nastupio je sa svojim  bendom koji čine bubnjar Branimir Gaznik, klavijaturista Maasej Kovačević, basista  Luka Veselinović, perkusionista Hrvoje Rupčić i saksofonista Lenard Krečić, koji se večeras nije našao na sceni.

Njihov nastup praćen je ovacijama, a Ramljak je sumirajući utiske, rekao:

“Svi smo veoma sretni što smo pozvani I što imamo čast da nastupamo na ovako divnom festivalu. Super je upoznati ljudi koji čuvaju tradiciju I kulturu.  Cilj nam je  bio da odvedemo sve ljude na zajedničko, virtuelno putovanje. Da zaborave gde su bili, da su se otkačili I otputovali negde, a u stvari se nisu pomerili”, kaže Ramljak I dodaje da je njegov cilj da “pohvata sve ono što je tu, oko nas”

“Ja sve te stvari sabijem u taj neki CD. Ja bih voleo da je to ploča, i da čekaš da završi prva strana i da okreneš drugu stranu. To se pretvorilo u MP3, i na kraju više niko ne sluša muziku, svi čekaju da to nešto prošuška u beskraj”, iznosi svoje razmišljanja violinista.

Iako je poslednji album izašao pre godinu dana, Ramljak već najavljuje novi materijal.

“Planiram izdat Live CD  i live DVD sa muzičarima koji su večeras ovde i Lenardom Krečićem, koji smo snimili u dvorani “Plesni forum C” prošlog mjeseca, i to je još u miksu. To bi trebalo izaći tamo negde na ljeto”, kaže violinsta koji je jedan deo života proveo u Južnoafričkoj Republici.

O uticaju boravka u zemlji koja sa Balkanom gotovo da nema ništa zajedničko, violinista kaže:

“Oni tamo imaju drugačije probleme, nego mi. Imali su problem sa bojom kožem a meni je to bilo neshvatljivo. Desilo se to da se tih godina promjenila vlast, došao je Mendela. U isto vrijeme, I kod nas se svašta dješavalo. Svjedok sam tih nekih promena. Skidam im kapu kako su to rješili.  Tad nisam ni svirao violinu. Svirao sam gitaru u  bendu  jednog populanog pjevača koji je bio kao kod nas  Džiboni.”

Danas je u kontaktu sa jednim od muzičara sa kojima je sarađivao tih godina.

Hrvoje Rupčić, osnivač Kubizma, na festivalu je nastupio 2007. godine.

“Svi smo bili jako jako veseli i sretni svim ovde. Ostatak benda će te utiske tek stvoriti. Nema spavanja”, kaže Rupčić, a nama ostaje da mu poverujemo na reč, jer će muzičari nakon završetka nastupa Erika Gejlsa džemovati u hotelu North City u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još