• Početna>
  • Vesti>

Polaznici Diplomatske akademije MSP Srbije u poseti Kosovu i Metohiji

Polaznici Diplomatske akademije Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije započeli su danas dvodnevnu studijsku posetu Kosovu i Metohiji koju je i ove godine organizovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.  Prva tačka na kojoj su se buduće srpske diplomate zaustavile je manastir Banjska, gde ih je dočekao njihov domaćin –  zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.

Pozdravljajući goste, Jović je rekao da se čitavom svojom istorijom srpski narod i srpska država bore za svoje mesto pod suncem, za malo mira i za svoju slobodu  a da je danas takvo vreme da se grčevito moramo boriti  za odbranu svojih nacionalnih interesa.

“Možda i najbolji način da se jedan narod, a pre svega srpski narod, bori i za svoju državu i za svoj narod za svoje vitalne nacionalne interese ulaganje u svoju budućnost. Kontinuirana edukacija, temeljna edukacija mladih sigurno da je najbolji put da mi sutra imamo zdrave generacije koje će vrlo brzo zauzeti najozbiljnije funkcije u državnom aparatu Republike Srbije“, rekao je Jović.

Jović jepodsetio da su i prošle godine polaznici ove Akademije bili gosti Kosova i Metohijie i dodao da  će ova poseta doprineti tim mladim ljudima da na bolji način razumeju i shvate ko su, odakle potiču i za šta moraju da se bore u svom svakodnevnom poslu.

“Ja im sa ovog mesta zvanično u ime Vlade Republike Srbije, direktora Marka Đurića želim dobrodošlicu i šaljem im poruku da nastave da rade vredno, da rade marljivo da ovde na ovoj svetoj zemlji, ako već nisu, načine one prve velike korake ka mudrosti, ka znanju, ka poimanju ponoviću onoga ko su, ko smo kao narod i šta dugujemo našim precima, a dugujemo im da se i dalje borimo, da čuvamo naše Kosovo i Metohiju, da čuvamo našu državu i da budemo bolji ljudi“, istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović.

Prema najavama iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tokom boravka na Kosmetu ovogodišnji polaznici Diplomatske akademije obići će Kosovsku Mitrovicu, Štrpce i Prizren, Prizrensku bogosloviju, a pored manastira Banjska obići će i manastire – Sv. Arhangeli, Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Sabornu crkvu Sv. Đorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Comments

Pročitaj još