• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Sirene i akademija u znak sećanja na NATO agresiju

Sedamnaest godina je prošlo a bol ostaje, poručili su danas građani Kosovskre Mitrovice odajući poštu svojim stradalim sugrađanima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 98. i  99. godine, a povodom 17 godina od početka NATO agresije nad tadašnjom Jugoslavijom. .

U podne su se u Kosovskoj Mitrovici oglasile sirene za početak vazdušne opasnosti u znak sećanja na mučnih 78 dana paklenog Milosrđa.  Vence  su na spomen ploču braći Milić i na spomenik Istine položili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Marko Đurić, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik Privremenog orgasna opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirić, načelnik kosovskomitrovačkog Upravnog okruga Vasa Jelić i predsednik Srpske liste Slavko Simić. Cveće su položili i članovi porodica nastradalih, predstavnici Studentskog parlamenta Prištinskog univerziteta i predstavnici SUBNOR-a.

Nakon polaganje venaca, simbolično u 12 sati i 44 minuta, u prepunoj sali  Mitrovačkog dvora održana je svečana akademija sa koje je poslata poruka da će ovaj dan zauvek ostati u isrojiskom sećanju Srba kao dan agresije sa ciljem da nas na Kosovu ne bude.

Obraćajući se okupljenima, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, podesetio je da je SR Jugoslavija napadnuta bez zvanične objave rata.

“Tako su bačene pod noge  sve norme međunarodnog prava, povelje UN-a, svi principi za koje se savremeno čovečanstvo  zalagalo i nadalo se da će važiti od       II Svetskog rata na ovamo”, istakao je Đurić. On je naglasio da je istog tod dana otvoren put za mnoga kasnija gaženja i međunarodnog prava i kolektivnih i pojedinačnih ljudskih prava. “Ni 17. marta ne bi bilo da nije bilo 24. marta.  Da nije bilo  24. marta ne bi bilo ni 10. juna nakon kojeg su naši ljudi bombama i neprincipijelnom politikom  nekih prethodnih generacija, primorani da u muci i zbegu napuštaju ove prostore. To je datum kojem dugujemo potpunu istinu u našem istorijskom sećanju”, podvukao je Đurić..

Đurić je rekao da je taj rat počeo mučki a našu zemlju su napale najpre 16 a potom 19 zemalja koje su nekoliko desetina, pa i nekoliko stotina puta bile vojno i materijalno jače od naše. “Ipak to nam nije slomilo duh. I danas sedamnaest godina nakon događaja koji je imao za cilj naš potpuni progon i potpuni nestanak države Srbije, mi smo  ovde  okupljeni.  Okupljeni da odemo počast onima koji su  za našu zemlju pali i njima slava i hvala. Preko 2000 njih sa puškom u ruce i sa punim srcem na oltar otadžbine položili ono najdragocenije što čovek ima da da. Naša obaveza je da čuvamo naš amanet – naše Kosovo i Metohiju. Mi ćemo to zajednički da radimo”, poručio je Đurić .

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su hor Fakulteta umetnosti PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, gudački kvartet i kvintet flaute takođe sa ovog fakulteta, hor Nušić i recitator Aleksandra Barović.

Comments

Pročitaj još