• Početna>
  • Vesti>

Fakultet umetnosti Priština – Zvečan promovisan u Beogradu

Fakultet umetnosti Kosovska Mitrovica – Zvečan sinoć je imao svoju prvu promociju u Beogradu od početka svog postojanja.

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, pored promocije monografije “Fakultet umetnosti u Prištini – Zvečan 1973 – 2013. Likovni odsek” autora prof. dr Srđana Marković, odškrinuta su vrata stvaralaštva studenata I date naznake šta u budućnosti možemo da očekujemo od rasadnika umetnosti na Kosovu I Metohiji. Po rečima prodekana na Likovnom odseku, mr Ester Zajmi, očekivanja nisu skromna. Kvalitet rada može se meriti sa standardima u Beogradu, ali I šire.

„Ovo nam mnnogo znači, jer imamo priliku da pokažemo iako živimo u specifičnoj sredini, da  studenti rade normalno, stvaraju normalno, i da mogu da budu rame uz rame sa studentima ostalih fakulteta u Srbiji i šire“, kaže Zajmi.

Petar Petrović  student je četvrte godine slikarstva u klasi profesora mr Zorana Furunovića. On smatra da je izložba bila dobra prilika da studenti pokažu svoje umeće I talenat. Sa druge strane, izložbu vidi I kao mogućnost da se ljudima van Kosova I Metohije prikaže druga strana stvarnosti, u kojoj nije sve sivo, u kojoj vladaju lepote boja.

“Treba da dokažemo da je i u Mitrovici, i u Zvečanu lepo, jer svi misle da se tamo dešavaju svkakve stvari. Želimo da predstavimo fakultet u pravom svetlu. Ako umetnik voli to što radi, on će da sjaji bilo gde da se nalazi”, poručuje Petrović.

Sonja Cvetković je student Master akademskih studija takođe u klasi mr Zorana Furunovića. U Beogradu se predstavila slikom iz ciklusa “Transmisija kreativne energije”, a u međuvremenu priprema I prvu samostalnu izložbu, koja će takođe biti realizovana u prestonici.

“Izložba će biti u Galeriji “Božidarac” u maju. U pitanju su aktovi, a tehnika je tuš na papiru ili lavirani tuš. Pored crteža, postavku će činiti I slulpture od žice, koje predstavljaju crteže u prostoru”, kaže Cvetkovićeva. Na pitanje da li je teško za mladog umetnika da dođe do samostalne izložbe, ona je rekla:

“Jeste teško, ali je izvodljivo uz mnogo rada, jer postoje konkursi koji podržavaju mlade umetnike”.

Govoreći o monografiji, moramo napomenuti da su o njpoj govorili priznati istoričar umetnosti dr Jerko Denegeri i akademski slikar mr Petar Đuza.

„Ovo je jedan značajan doprinos istoriji umenosti, kulturi, nauci. Milsim da mu svi trebamo dati jedno nepodeljeno priznanje“, kaže Dengri i dodaje da je Marković između korica stavio čitav jedan svet, ne  samo onaj unutrašnji – akademijin, već je na površinu izneo sva zbivanja na likovnoj sceni tog perioda.

“On je sklopio jednu uzbudljivu I dramatičnu hroniku svih događaja, koji se nižu iz godine u godinu I predstavljaju istoriju ove umetničke institucije. Ovo je jedna veoma korisna knjiga, neophodna knjiga”, zaključio je Denegri.

Projekat „Nacionalno i Evropa“ Markoviću je dao prostora da duže boravi na Kosovu i Metohiji, gde je i kao predavač prvi pit došao 1993. godine.

Problem Likovne akadenije i problem likovnog života na Kosou su neodvojive stvari, kaže Marković. On dodaje da je kroz praćenje graše istražio period od 40 godina. U tom poduhvatu veliku ulogu imao je i prištinski liost „Jedinstvo”, napomenuo je Marković.

Na kraju, predlažemo vam da odete na neku od narednih izložbi studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Kosovkoj Mitrovici. U novom prostoru, mesto je dobila i galerija. U njoj svoju viziju sveta vama na dlanu prižaju mladi, talentovani ljudi, kojima više od svega treba ohrabrenje.

Comments

Pročitaj još