• Početna>
  • Vesti>

Predstavljeni rezultati istraživanja “Briselski sporazum – očekivanja i nedoumice”

U okviru projekta “Praćenje pravosudne reforme”, Centar za zastupanje demokratske kulture iz Kosovske Mitrovice , sproveo je istraživanje na temu  “ Briselski sporazum – očekivanja i nedoumice građana i građanki“. Cilj projekta je  upoznavanje građanstva sa Briselskim sporazumom i njegovo približavanje stanovništvu  na koje se sporazum neposredno odnosi, rekao je danas  u Zubinom Potoku menadžer projekta Miloš Kabašić prilikom  predstavljanja rezultata istraživanja.  „Cilj ovog projekta je uključivanje građana, nevladinog sektora i studenata prava u praćenje procesa sprovođenja Briselskog sporazuma o pravosuđu. Ovo istraživanje je sprovdeno  prošle godine na području sve četiri opštine  i u njemu je učestvovalo 400 građana i građanki starosti uglavnom od 18 do 36 godina“, kaže Kabašić i dodaje da je istraživanje dalo sliku o tome koliko građani u ovom delu Kosova znaju o ovoj temi.

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika smatra da je Briselski sporazum o pravosuđu potpisan da bi se zaokružila nezavisnost države Kosovo, da  samo potpisivanje sporazuma nije poboljšalo  život građana niti drastično popravilo situaciju kada je u pitanju poštovanje osnovnih građanskih prava. Takođe veoma veliki postotak građana – učesnika istraživanja kaže da ne podržava sporazum o pravosuđu u potpunosti.  Istraživanje je pokazalo i da veoma malo građana  aktivno  prati sam proces pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Većina, pregovarački proces prati delimično i to  posredstvom medija.

Iznenađuje to što toliko veliki procenat ljudi sa ovog podneblja na pitanja o nečemu što ih se direktno tiče, odgovaraju sa  „ne znam“ ili „ne interesuje me“, zapaža pravnica Radmila Kapetanović, panelista na današnjem okruglom stolu posvećenom ovoj temi. Ona je, govoreći o rezultatima istraživanja ali i o samom procesu integracije pravosudnog sistema u pravni korpus Kosova, podsetila na sve poteškoće koje taj proces prate.“U te pregovaračke procese u Briselu,  neophodno je, pre svega, da se uključe ljudi  sa ovog područja“, kaže Kapetanović.

Centar za zastupanje demokratske kulture realizuje ovgaj projekat u saradnji sa Nacionalnim fondom za demokratiju.

Comments

Pročitaj još